Страх от провал? Как да се преборим с него ?

https://www.art1a1d.comНаучи как да се пребориш със своя страх, като следваш няколко прости стъпки.
Как е устроен човек?
Човек е устроен да се страхува с цел да се предпази от опасности. Ако не изпитвахме този страх, щяхме да попадаме много често в живото-застрашаващи ситуации. Страхът е изключителни полезен и жизнено важен за оцеляването на човека. Дали обаче всички видове страх ни предпазват?
Ако се разхождаме в планината и пред нас изскочи мечка, едва ли някой ще си зададе въпроса “Мечка! Трябва ли да се страхувам от нея?” В нас ще се събуди един от най-силните инстинкти – този за самосъхранението. Ще побегнем веднага (което не е много умно, защото мечките тичат по-бързо от човека) или ще се покатерим на някое дърво. В тази ситуация страхът ще ни спаси живота. Ако ситуацията е критична, нямаме време да анализираме и да се борим с нашия страх.

Съществуват обаче много страхове, които реално можем спокойно да обмислим и да се преборим с тях. Например, притесняваш се да заговориш някой непознат, защото се страхуваш, какво ще си помисли той за теб. Или не предприемаш определени действия, от страх да не се провалиш. В този случай, страхът те спира да действаш, но реално не ти спасява живота или нещо подобно.

Как да се пребориш с неоправдания страх и да действаш, за да постигнеш целите си?
1. Анализирай страха
Първо и най-важно е да си зададем следния въпрос – “Кое е най-лошото нещо, което може да се случи, ако поема този риск?”

Отговори си на този въпрос и ако най-лошите възможни последствия са незначителни, значи страхът ти е неоправдан. Ако няма какво толкова да губиш има ли смисъл да се страхуваш, особено ако рискът си заслужава? Често, когато направим нещо, от което ни е било страх, после се чудим защо сме се страхували въобще. Огромен процент от страховете ни са нереални.

2. Планирай как ще действаш
Звучи просто, но почти никой не го прилага. Седни спокойно и планирай подробно стъпка по стъпка как ще действаш. Много е полезно да си напишеш план за действие. Задавай си постоянно въпроса, какво е най-лошото нещо, което може да се случи. Самото планиране предразполага мозъка ти да търси решения и отговори, докато страхът програмира съзнанието ни да си търсим оправдания.

3. Визуализирай плана си
Най-трудната стъпка, която сигурно само 2% от хората прилагат е визуализацията. Защо? Защото хората просто ги мързи да мислят. Като казвам “мислят”, нямам в предвид целия ежедневен поток от всякакви случайни мисли, а сериозно и съсредоточено мислене и визуализиране на това, как ще постигнеш целта си. Например, ако се страхуваш за някоя важна среща, представяй си как тя ще протече по възможно най-добрият начин. Перфектното време за визуализация е веднага след като се събудим или точно преди да заспим. Тогава мозъкът работи на по-специална честота и упражнението е много по-ефективно (за повече информация по темата тук).

4. Действай
Ако вече си си задал въпроса “Какво е най-лошото нещо, което може да ми се случи?” Ако вече имаш изготвен план за действие. Ако си визуализирал и изживял в съзнанието си многократно ситуацията, от която те е страх, мозъкът ти е подготвен за нея и когато тя се случи, ти ще успееш да се пребориш със страховете си. Остава ти само едно – да действаш.
Зоната на комфорт
Човек обича да има сигурност и да се чувства комфортно.

Един от най-големите страхове е да напуснеш зоната си на комфорт и да се изправиш пред неизвестното. Много хора не посмяват да преодолеят страхът от промяна и изживяват живота си в съмнения и посредственост. Не казвам да не се страхуваме, а това, че преодоляването на нашите страхове е един от ключовете за пълноценно изживян живот.

“Страхът е убил повече мечти, отколкото провалът някога ще има възможност.”




Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+