Ако искаш нещо, ще намериш начин

Четвъртък, 15 Март 2018

Невероятно, но факт: млади българи проектират самолет, който се зарежда само от слънчева енергия. Машината е наречена TwinRay и ще има обща площ от 40 кв. м. соларни клетки, които улавят слънцето и при перфектни условия ще зареждат батериите му напълно безплатно за един ден. Самолетът ще има опция да ползва и станция за зареждане.

Проектът е разработен от Добромир Добрев и Явор Христов. Професионално и двамата работят в IT сферата. Първоначално идеята е на Явор, който я споделя с Добромир. В рамките на около година компанията им TwinRay, основана през 2016 г., се разраства и към екипа на Явор и Добромир се присъединяват още петима човека. Името на самолета TwinRay идва от английската дума за рибата скат- stingray, но преработена версия.

–          Бихте ли се представили с няколко думи?

Казвам се Явор Христов и съм водещият инженер-дизайнер на TwinRay. Заедно с мен е Добромир Добрев, който е съосновател на проекта и е водещият бизнес офицер.

–          Вие работите в софтуерни компании. Кога намирате време и за конструирането на самолети?

 Във всеки един свободен миг. Много често ни се налага да взимаме нощни смени или почивни дни за да отиваме на нужни събития и бизнес срещи през деня.

–          Каква е средата в България в момента – има ли място за иноватори като вас или е трудно? Бихте ли споделили дали срещате разбиране сред колеги и изобщо хората за това, което правите или сте по-скоро самотници?

Досега в България иновациите в авиацията, за съжаление, бяха в лек застой. Главната причина за това са силните регулации, предотвратявайки проекти като нашите да потръгнат. За щастие, благодарение на някои големи имена в авиационната индустрия в България, това скоро ще се промени.

Хората около нас определено са въодушевени, когато им разкажем за нашия проект. Надяваме се това да вдъхнови още много други като нас.

–          Как се самообучава човек и то в областта на авиоинженерството? Стоите вкъщи и четете в интернет? Бихте ли споделили опита си – би било вдъхновяващо за хората…

И да, и не. Става чрез отдаденост. Ако решиш, че нещо искаш да постигнеш поради страстта си – ще намериш начин. За мен този начин почна чрез интернет, намиране на лекции, материали и т.н. След това почнах да търся ментори, които да ми помогнат. Няколко от тях сега са в екипа на TwinRay.

–          Разкажете ни за самолета и за конкурса, в който участвате. Кога ще е, за да ви стискаме палци, каква ще е наградата? Какво следва?

TwinRay е самолет с иновативна форма на крилете и кабината, която му позволява да има повече соларни панели върху него в по-компактна форма. Благодарение на това, ние можем да постигнем целите си, насочени към пилота, а именно – премахване на нуждата от платено гориво, намаляне на почти всякаква поддръжка (електрическият мотор и опростената контролна система означават много по-малко движещи се части), и несравнимо удобство чрез широка, ергономична кабина.

Състезанието се нарича Propeller Shannon, организирано е от компанията Боинг и още пет компании в сферата на авиациата. В началото имаше над 200 компании и през няколко кръга се стигна до финалите, където бяхме ние и още 16 други. Очакваме отговор кои са финалните 8-10 компании, които ще бъдат обучавани от организаторите. Заедно с обучението влиза и начална инвестиция от 30 000 евро.

–          За кого е предназначен този самолет?

За всекидневния пилот. За този, който иска да си направи екскурзия с приятел или приятелка. За всеки, който иска.

–          Вдъхновява ли ви „Соларния импулс” или това си е чисто ваша инициатива? Бихте ли пробвали околосветско пътешествие като Бертран Пикар или това би било твърде сложно? По какво се отличава вашият модел от Соларния импулс?

„Соларния импулс” определено беше вдъхновение за нас, което ни показа, че подобна инициатива е възможна. За да постигне околосветското си пътешествие обаче, те имаха нужда от разпер на крилете с размер на пътнически самолет на Боинг, както и много други жертви на дизайна. TwinRay е с компактен разпер на крилете, само до 14 метра, което му позволява да влиза в стан

дартните хангари за леки самолети. Достигът му е 600 км при слънчево време, 400 км при облачно.

–          Очаква се първо да направите прототип в мащаб 1:10 и после да излезе на пазара. Къде ще се произвежда този самолет? В България ли? Каква би била прогнозната му цена? Кой смятате, че би го ползвал? Казвате, че ще заминете за Германия, за да получите лиценз за производство на самолета, толкова ли е трудно тук?

В момента правим прототип в мащаб 1:10, който е със същите маневрени характеристики като 1:1 модел. Целта на него е чисто демонстративна, да се покаже, че тази форма на крилете е практична.

След това, чрез финансиране, ще започнем първия от три нужни прототипа за финално сертифициране. По принцип целта ни е да произвеждаме самолета в Германия, за да улесним сертифицирането, но ако инициативата за дерегулиране на експерименталната авиация успее – ще започнем строителство директно в България. Лицензирането в Германия по европейски стандарт би станало по-лесно, поради факта, че там има много повече модерни самолети, които са минали през техния процес.

Предвидената му цена е 80 000-100 000 евра, което е стандартно за този клас първа ръка самолети.

–          Кой ви помага в България?

Един страхотен екип от експерти. На първо място, първият присъединил се член на екипа – Иван Цинцев. Структурен инженер, който ни помогна да направим самолета неколкократно по-лек и издръжлив. Не бива да пропускаме и Калин и Димитър Лилови – електроинженери с над 20 години опит в сферата. Те в момента водят строенето на 1:10 макета. Да отдадем дължимото на Тодор Кръстев – авиоинженер от Луфтханза, който на всяка една стъпка ми помага с аеродинамичния дизайн на самолета. И да не забравим Борислава Петрушинова – брилянтна лидерка на нашия ПР и маркетинг. Ще спомена и новите ни членове на екипа: Радослав Груйчев, Петър Стайков и Диди Ташева – експерти в 3D чертожни софтуери, симулации и индустриален дизайн.

Заедно с тях и много други ментори, с които сме имали честта да се запознаваме, както и наши партньори като Cleantech Accelerator и Avio Delta Group.

–          По първоначални данни ще го продавате на части и потребителят сам ще си го сглобява. Това прилича на гигантски пъзел. Смятате ли, че хората са достатъчно способни да си сглобят самолет?

Да. Това вече е силно развита индустрия в САЩ. Крайните части, които пилотът ще получава, ще бъдат лесни за слгабяне. Освен това ще предлагаме и услугата ние да го сглобим на място.

–          Геодезистите правят заснемане със самолети – т. нар. Фотограметрия. Може ли към вашия самолет да се прикрепи камера, която да заснема земята в полза на геодезията?

TwinRay поначало има сочеща надолу камера с цел помощ при кацането. Не виждаме причина при специална поръчка да се монтира и по-високо качествена камера с цел детайлно снимане.

–          Мислили ли сте да направите дрон, който да е само на слънчеви батерии? И в тази връзка – какви са бъдещите ви творчески планове?

Определено в бъдещето един от плановете ни е да монтираме автономна пилотна система. По този начин самолета може да се използва като дрон за пощенски доставки между малки острови, където носенето на гориво е трудоемко и скъпо. По-натам смятаме и да развием малък пасажерен самолет за къси междуградски полети или между съседни държави.

–          Имаме два постоянни въпроса – какво бихте погледнали с лупа и какво с телескоп?

С лупа – някои „кюриозни” насекоми. С телескоп – Сатурн.




материал на http://www.geomedia.bg

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+