Десерт „Мини-Макси“

https://www.art1a1d.comТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 80°С /176°F/.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 01:00 час.

Спонтанно реших да кръстя този десерт „Мини-Макси“, което всъщност означава Мини кроасани – Макси десерт. Има подобна рецепта за десерт направен в тава, който после се пече във фурната. Аз направих рецептата за су вид, като използвам бурканчета с винтови капачки. Добавих още продукти и след като направих няколко опита, съставих температурно-времевия модел за готвене.

И понеже не открих друга такава рецепта, ще я запиша като авторска за су вид. 🙂

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

/за 6 бурканчета/

6 бр. мини кроасани 7DAYS

6 бр. яйца

600 мл. прясно мляко

200 мл. течна сметана

200 гр. захар

1 пакетче ванилова захар

за карамела:

6 с.л. захар

1 с.л. вода

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

  1. Настройте Вашият су вид на 80°С /176°F/.
  2. Направете си карамела, като в малка касерола сложите 6 с.л. захар на кристали и 1 с.л. вода. Сложете на котлона и само разклащайте и въртете касеролата , но не бъркайте с лъжица докато се стопи захарта и се получи карамел. Разсипете готовият карамел в бурканчетата. Внимание! Карамела е много горещ! Внимавайте да не се изгорите!
  3. Във всяко едно бурканче върху карамела сложете по едно кроасанче.
  4. В касерола смесете млякото, сметаната и захарта и пакетчето с ваниловата захар. Загрейте леко и бъркахте докато захарта се разтопи. Оставете настрана да поизстине сместа.
  5. В друг съд сложете яйцата и ги разбъркайте с телена бъркалка.
  6. Излейте на тънки струйки поизтиналата смес в съда с разбитите яйца като разбърквате за да се изравни температурата. Прецедете и напълнете бурканчетата до ръба. Завийте леко капачките, без да ги натягате, за да може разширения от нагряването въздух да излезе във вид на балончета.
  7. Гответе за 01:00 час на 80°С /176°F/.
  8. След като таймерът изключи с щипка извадете бурканчетата, оставете ги малко да се поохладят и ги приберете в хладилник за да се стегнат. Сервирайте поне 4 часа след това, а най-добре на другия ден за да може карамела да се разтопи и да отдаде аромата си на десерта.

СЪВЕТ

Опитвах с различни видове кроасани, но най-много ми допаднаха 7DAYS с шампанско, затова Ви ги препоръчвам.

Когато извадите бурканчетата от су вида и нямате време да ги чакате да изстинат може да ги сложите в съд с вода и да пускате по малко лед. За да не се спукат от студения лед, започнете с първо с няколко бучки и постепенно увеличавайте. Имайте предвид, че капачките ще почнат да пукат и да хлътват навътре, не се притеснявайте, това означава, че всичко е наред. Същото е, когато, когато варите компоти. 😉 Така охладени и с хлътнали капачки може да ги съхранявате в хладилника до 1 седмица и винаги да разполагате с готов десерт.

Внимание! Водата затоплена до 80°С е много гореща, ползвайте щипки за изваждане на бурканчетата от водната баня на су вида!

десерт "мини - макси"
Необходимите продукти Десерт „мини – макси“.
десерт "мини - макси"
Внимавайте с карамела – много е горещ!
десерт "мини - макси"
Сложете по едно кроасанче върху карамела.
десерт "мини - макси"
Напълнете със сместа бурканчетата.
десерт "мини - макси"
Температурно-времевия модел за готвене на десерт „мини – макси“.

 

десерт "мини - макси"
Десерт „мини – макси“.
десерт "мини - макси"
Десерт „мини – макси“- усилието си заслужаваше. 

материал на https://sousvide.bg

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+