1 юни-Международен ден на детето

untitledДнес е един прекрасен празник, посветен на децата- надеждата и бъдещето на човешкия род.
Ден на детето има в различни държави по света. Всяка една от тях отбелязва този празник на различни дати в годината и по различен начин, свързан с традициите на хората там.
В Европа – в Швейцария, през 1925 година се провежда конференция, посветена на проблемите на детското здраве. Изготвя се Женевска конвенция- договор, спогодба между държави по правни, икономически и др. въпроси за правата на детето, според която на всяко едно дето, независимо от раса, националност, религиозна и етническа принадлежност, трябва да бъде осигурено най-доброто. Тя създава идеята да има Международен ден на децата.
У нас този ден става популярен след 1949 година, когато и в Москва обявяват 1 юни за Международен ден за защита на децата и започва неговото ежегодно празнуване.
За първи път през 1950 г. Денят на детето се чества официално в 51 страни по света. На този ден у нас се организират различни празненства за децата от различни организации, предоставят се различни услуги. В повечето случаи инициативите са безплатни

За съжаление и днес по света има деца, които изживяват трудно детство … За това вина имаме ние- възрастните …
Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+