Покерът във времената

Покер играчи в миналотоПокерът винаги е бил сред най- обичаните игри с карти. От векове се провеждат турнири с малки и високи залози, между приятели и врагове. Налице е голям бум в развитието на играта през последните години, като навлизането на онлайн покера още повече ускори процеса.

Покерът има много форми на игра, най- популярната от тях е Тексас Холд Ем. Всички тези варианти се играят от милиони хора по целия свят в игрални зали, казина, а сега и у дома или в движение с помощта на компютъра и телефона. Факт е, че в днешни дни можете да играете покер почти навсякъде срещу хора от другия край на света.

Но кога и къде е възникнала играта?

Знаем ли кой я е измислил? Или защо е кръстена с името Покер? Има прост, но незадоволителен отговор на тези въпроси – не. Намирането на достоверни и потвърдени теории се оказва много трудно за историците и играчите. Но това не спира спекулациите и дискусиите по темата.

Нека първо да разгледаме въпроса къде е възникнала играта. Няма нито една всеобщо призната теория за месторождението й, но най- популярната от тях е, че е произлязла от персийската игра Ас Нас.

Не сте чували за нея? Ас Нас се играе с 25 карти и включва пет различни бои. Причината да се твърди, че покера произлиза от Ас Нас е, че силата на ръцете е що годе подобна. И в персийската игра има например три еднакви карти.

Други историци обаче предполагат, че корените на покера лежат много по- назад в историята и те са от 900 г. пр.н.е. Става въпрос за китайска познавателна игра. Въпреки че не е известно дали по това време е имало карти, със сигурност китайците са имали домино. Интригуваща история за китайския император Муцунг, който играе с домино карти срещу съпругата си. Твърди се, че това е ранна форма на покера. Нека се надяваме, че блъфирането не е част от тази игра, тъй като това е можело да доведе до брачни разногласия.

Откъде идва името на играта?

Има няколко теории и по този въпрос. Според едната от тях името идва от немската игра Pochen или Pochspiel, както също е била известна. Друга теория гласи, че френската игра Poque е дала името на днешния покер. Poque е много стар френски глагол, който в превод означава „залагам“. Залозите и блъфа са били най- важните части в нея. Възможно е и играта Poque да е произлязла от немската Pochen. Според друга версия покера идва от английската дума „poke“, която означава намушквам. Също така думата „poke“ преди години е било кодово име в криминалните среди на САЩ за скриване на пари.

Стара игра на покер

Развитие на модерния покер

Ако приемем, че за зараждане на една игра говорим когато тя има отличителни белези, различаващи я от предшествениците, то от тази гледна точка можем да кажем, че покер

а е възникнал много по- късно, някъде в средата на XVIII век, и в началото се е разпостранявал в района по река Мисисипи. Игран е в най- различни форми, но почти винаги с 52 карти. Имало е и вариант със 20 карти за двама играчи (това е стандартна английска практика за намаляване броя на картите при по- малко играчи). Предполага се, че именно от началното разпостранение на играта по река Мисисипи идват и много от днешните термини. Например последната карта се казва river (от англ. ез. – river = река).

Английският актьор Джоузеф Кроуел съобщава, че е видял покер да се играе в Ню Орлиънс през 1829 година с едно тесте от 20 карти и четирима участници, залагащи чия е най- силната ръка.

Първите записани писмени правила на играта са в книгата на Джонатан Грийн от книгата му „Експозиция на хазарта“. Освен за правилата, той говори и за разпостранието й по протежението на река Мисисипи по време на златната треска.

По време на това разпостранение, започва да се използва традиционното английско тесте с карти и е въведен „флъш“ (пет карти от една боя). А по- късно, по време на американскатагражданска война, към покера се включват много допълнения, включително „Стъд“ (варианта със пет карти) и „стрейт“ (пет поредни карти).




 

материал на https://www.art1a1d.com

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+