25 предложения за работа на умен, но мързел човеk

https://www.art1a1d.com„Винаги избирам някой мързелив човек да свърши трудната работа, защото той винаги ще намери най-лесния начин, за да я направи“, споделя Бил Гейтс,
а този цитат е поместен в дискусия в Quora, която е започнала от въпрос:

„Кои са възможно най-добрите работи за изключително умен човек, но който е и изключително мързелив?“.
Много от предложенията са интересни. Някои са за по-свободолюбиви хора, които не обичат шефове над главата си, други са за по-креативни личности, трети – за служители на държавна служба, четвърти – някакви моди, а пети – направо те карат да се чудиш що за театър е това нещо. Но все пак има добри идеи. Така че ако се притеснявате, че спадате към тази категория хора – умни, но мързели, но се притеснявате да си го признаете, вече можете да гледате по-спокойно на съчетанието, което се преплита във вашия характер.
25 предложения за умни, но мързеливи хора:
1. Първото предложение в дискусията е: „Отиди в Азия и преподавай английски“. Това разбира се е англоезичен форум, списван основно от хора от англоезични държави, но все пак е идейно предложение за знаещите английски. Пекин и други големи азиатски градове са направо рай за мързеливи умници. Това е и голямото предимство на родените в САЩ, Великобритания, Австралия – носители са на езика, за който постоянно се търсят учители. Във форума се споделят истории как в Пекин има огромно търсене на учители по английски, дори не е задължително да е завършил човек университет (заради своята мързеливост). Обикновено учителите работят на гъвкаво работно време или на половин ден. Основната им работа е главно да си говорят с учениците на английски, да обсъждат книги, статии. Плащането зависи колко човек иска да работи. Но дори и малко да работи, ще печели поне 3 пъти повече от китайските учители, които работят по цял ден в училище.
2. „Професионален“ екперт в дадена област. Единственото нещо, което трябва да прави човек, е да казва какво мисли по даден въпрос, по който е експерт. Плаща му се да споделя своите мисли и анализи.
3. Програмист, софтуерен инженер – ако човек е добър с компютрите, това са добри идеи.
4. Мениджър на средно ниво в голяма компания и в по-лека сфера – например, маркетинг.
5. Частен учител – има пълна свобода как да разпределя времето си, кого да обучава, колко да печели.
6. Образователен екперт, който изготвя тестове.
7. Креативен директор в рекламна агенция.
8. Съветник по кариерно развитие в някой университет.
9. Да бъдеш „Гуру“ на някого – напоследък било много популярно в САЩ, особено в Калифорния.
10. Да се работи на държавна, правителствена служба.
11. Критик.
12. Консултант за неправителствена организация.
13. Да играеш покер онлайн.
14. Библиотекар.
15. Водещ на предаване за готвене и пътувания. Ще пътуваш и ще ядеш вкусна храна за чужда сметка, а отделно и ще ти плащат, но и ще си известен.
16. Университетски професор в хуманитарните дисциплини.
17. Избери си някое свое хоби и го превърни в професия.
18. Политик.
19. Консултант на мениджъри.
20. Дегустатор на чай. 21. SEO консултант.
22. IT Security консултант.
23. Учен.
24. Поет, писател, художник, музикант, композитор.
25. „Бял човек с вратовръзка“ – азиатски фирми наемали бели хора, само защото искали да имат имидж на компании с международни връзки. В статия, която се цитира във форума, се разказва как били наети шест бели мъже, които трябвало да се представят, че са изпълнителни директори от Калифорния. Единственото, което трябвало да правят цяла седмица, е да ходят на коктейли, церемонии по рязане на лентички и да произнасят речи. Това не било много време обаче. Имали предостатъчно само за мързелуване в офиса, където единственото което правели, било да си четат списания. На седмица се плащало по 1000 долара на човек, разказва авторът на статията. Настанили го в прекрасен хотел, пил хубаво вино. Трябвало само да си носи костюм и да изглежда умен. Останали доволни от „бизнеса“ с него, т.е. наемането му. Обяснили му, че имат нужда всеки месец от по една седмица от такива „международни контакти“. Откривали нови офиси и ще имали нужда от „бели хора с вратовръзки“. За следващия път го посъветвали да си носи и компютър, за да има не само по-делови вид, но и да може да си гледа видеофилми, докато чака да дойде следващият коктейл.




материал на http://www.danybon.com
Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+