Любовта между кралица Виктория и принц Алберт

https://www.art1a1d.comТя е кралица на Обединеното кралство цели 63 години. Тя е първата дама, която получава титлата императрица на Индия. Носели се слухове, че имала връзки с много мъже в различни етапи от живота си, но истината около Виктория я свърза с едно определение „вдовицата от Уиндзор“. Според приближени на кралицата тя скърбила 40 години по любимия си съпруг. Ето и част от нейната история, разказана с цифри и факти:

Биография на кралица Виктория – цялото име на кралицата е Александрина-Виктория. Тя управлява цели 63 години. Началото на нейното коронясване е 1837 година и до смъртта й през 1901 година. Историята разказва, че едва на осем месеца Виктория остава без баща, а майка й започва връзка със сър Джон Конрой. Самият „доведен“ баща, крои планове да стане регент на Виктория, ако тя получи властта, преди да е навършила пълнолетие. За негово нещастие, Виктория наследява трона 27 дни след като навършва 18 години. Едно от първите неща, които прави е да се откъсне от влиянието на майка си и сър Конрой.
https://www.art1a1d.com
Лорд Мелбърн – прекрасният приятел – младата владетелка се нуждае от опитен мъж в държавните дела и такъв намира в лицето на министър председателя лорд Мелбърн. Той е на 58 години, вдовец, загубил единственото си дете. Това навярно е и причината така бързо да се привърже към Виктория и да й помага като приятел, приемайки я изцяло за своя дъщеря. Въпреки погледа им един към друг за околните в отношенията им се крие нещо повече. Започват да се носят слухове за тайна любов между двамата. Поданиците дори си позволяват да прогнозират брак между кралицата и премиера. В някои от изказванията дори наричат Виктория „госпожа Мелбърн“. Лордът има свой апартамент в замъка Уиндзор, където се говорело, че прекарва по 6 часа дневно с кралицата. Дори самата кралица описва в дневника си чувствата, които изпитва: „той е невероятно честен, добронамерен и прекрасен мой приятел“. В дневника си Виктория споделя и своите чувства, а именно, че обожава да слуша гласа на лорда и много го харесва.

През 1839 г. първият братовчед по майчина линия принц Алберт Сакс-Кобург-Гота, пристига в Германия. Твърди се, че кралицата се влюбила в него от пръв поглед. Според друга версия, Алберт пристигнал с идеята да се ожени за Виктория. Всичко това бил добре обмислен план от чичото на Алберт, Леополд (брат едновременно на бащата на принца и майката на Виктория). Младата владетелка пише в дневника си, че Алберт е невероятно красив, с коса в същия цвят като нейния. Очите му били големи и сини, носът красив, а устните сладки и с красиви бели зъби. За най-голям чар в принца, кралицата откривала възхитителното му изражение.
https://www.art1a1d.com
Брак на кралица Виктория с чужденец – запленена от обаянието на Алберт, Александрина-Виктория предлага на братовчед си да се омъжи за него. Това става на 15 октомври, 1839 г. На следващата година, датата е 10 февруари, 1840 г. това е отбелязано с пищно, подобаващо за кралски особи тържество. Поданиците на Виктория, дълго не могли да приемат чуждестранния благородник. Дори лорд Мелбърн давал съвети на младата владетелка да не дава на съпруга си титлата крал-консорт. Едва 17 години след брака им, Алберт получава титла, но тя е само принц-консорт. Самият принц Алберт пише как определя конфузната ситуация: „Чувствам се много щастлив, но е голяма трудност за мен да получа достойно отношение, което ми се полага. Приемат ме само като съпруг, не като глава на дома“.

Според източници, Виктория била много доволна от интимните си отношения с Алберт. Някои изследователи на епохата, заключват в тезите си, че Виктория за 18 години брак ражда 9 деца на съпруга си, не защото е всеотдайна майка, а защото обожава интимността си с Алберт.
https://www.art1a1d.com
Любов или неудържима страст – говорели се, че чувствата на кралицата се променят едва след покушение над живота й. Това се случило през 1840 г., когато Виктория и Алберт пътували с карета, когато ги нападнали. Съвсем безусловно, Алберт се опитва да предпази съпругата си с тялото си. Никой не пострадал, но това отключило силната любов на кралицата към съпруга й. Дори без това доказателство, малко след сключване на брака им, Виктория се допитвала до мъжа си до въпроси засягащи държавните дела. Говорело се, че след прекъсване на отношенията с лорд Мелбърн, тя изцяло се доверила на мнението на съпруга си Алберт. Два месеца след венчавката им, Виктория е бременна и принцът започва да я представлява на публични места. Той помагал за документацията и цялостното управление на кралството.

Четиридесет годишна мъка – принц Алберт умира на 42 години от коремен тиф. Годината е 1861 г. Следващите 40 години от живота си кралица Виктория не спира да скърби по съпруга си. Цветът, в които се облича от този момент насетне и чак до смъртта си е само черно. След кончината на съпруга си Виктория не се показвала на обществени места цели три години. Това накарало поданиците й да се усъмнят, че е в състояние да се грижи за държавните дела. Постепенно кралица Виктория се справя с мъката по съпруга си, поема публичните и държавни ангажименти, но отказът да свали черните дрехи й носи прозвището „вдовицата от Уиндзор“. Желанието на Виктория било, когато дойде време да напусне земния свят, в ковчега й да поставят една от дрехите на принц Алберт и кичур от косата му.

Въпреки голямата скръб, че физически кралицата не оставя вярна на съпруга си. За край на тъгуването й някой приели назначаването на личен асистент, който бил и един от приятелите на Алберт. Името му било Джон Браун.

Отношенията им са достатъчно сърдечни, а публично кралицата е наричана госпожа Браун. Според някои историци се смята, че кралицата пожелала в ковчега й да поставят снимка на Браун, а други са на мнение, че на погребението си на ръката носи венчалния пръстен на майката на Джон.

Обсъждани са и отношенията на кралица Виктория с Бенджамин Дизраели, който станал пример за кралството през 1868 г. Самата Виктория му прави много подаръци, а той й отвръща с поезия.




материал на http://www.interpolezno.com

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+