Балът

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/05/2фгфгфг.jpgБалът ! Не, това не е филм. Ще Ви разказжа за изисканото събитие на публично и красиво място.
Tанц- не за всеки / поне в миналото/
И нали месец май е месецът на баловете, знаете ли кой първи е организирал такова събитие и какво точно е балът?

Бал, преведено от френски е означава просто танцуване. Събиране на хора на едно място- обикновено, красиво и просторно и обикновено събиране на хора от така нареченото висше общество. Онова, което има мнооого и може да решава човешки съдби… Облеклото там, поведението са подчинени на точен етикет, а стъпките и движенията – още по-точни. Танцът, който се играел от присъстващите, обикновено бил танго или валс.

За да се участва в такова събитие подготовката била дълга . Много танцови тренировки. Много посещения на шивач. Но преди това- покана. Без нея не става, а и НЕ всеки я получавал, макар да бил от ,,голямата” работа.

Предполага се, че за първи път бал бил организиран през Средновековието.

1385 г се према за начало на баловете в Европа, защото тогава такова събитие е орагнизирано за бракосъчетанието на Шарл VI с Изабела Баварска.

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/05/gallery_38ггх.jpgПо-късно Мария Медичи въвежда баловете маскаради, наречни така, защото участниците ставали анонимни като използвали маски и това давало възможност за повече фриволност в обноските и контактите между танцуващите …

Така полека-лека балът става все по- популярени, все по-добре орзганизиран, а участниците започнали да полагат много и все по- продължителни във времето усилия, за да се представят в най-блаяскави вид пред всички в залата на бала.

И се сещате, че баловете стават част от много придворни празненства.

Париж оказва своето влияние върху изяществото на балоете. Знаете, че той е център на модата от стари времена и дава тон в облеклото, музиката, танците и украшенията. Музканитите, които осигурявали настроението не били кои да са .

Русия започва да прави балове, когато е управлявана от великия цар Петър I.

Виенският бал, който и днес е много популярен в Европа и у нас всъщност е цяла серия музикални представления и веселия, продължаващи всяка година и то цял сезон във Виена – през зимата предимно. Около 450 бала, като почти всяка професионална гилдия има своя по-голям или по-малък музикален празник. Сезонът включва известния бал на Хора на виенските момчета, на ловците, лекарите, адвокатите и други гилдии.

Виенският бал води своето начало от 1814/5 г. От 1869 г. с откриването на сградата на Виенската опера, той се пренася там.

В съвременната си форма, виенският бал се провежда от 26 януари 1935 г. и оттогава до днес събитието започва винаги в последния четвъртък на Фашинг (карнавалния сезон) преди началото на великденските пости по католическия календар. По време на Втората световна война виенски балове не се провеждат, както и през 1991 г. когато балът е отменен заради войната в Персийския залив.

Традиционно виенският бал се открива от президента на Австрия. На виенския бал винаги могат да се забележат едни от най-богатите и известни хора на планетата, първите от които през 21 век са основно китайци.

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/05/1454b0caf77f26507598a825a4f898856f113.jpgОбикновено в средата на виенския бал се пада Нова година, когато традиционно за всички хора по света се изнася новогодишен концерт на Виенската филхармония.

Ето как балната традиция се ражда и постепенно се пренася у нас. Балът става важна част от раздялата на младежите с училището и навлизането им в живота.

Това обяснява голямата подготовка и вълненията на всички семейства. Макар музиката да не е онази от годините на зараждане на баловете, макар облеклото и обноските да са други, никой не може да каже, че у нас няма балове.

Има… те зпочват с празниците на абитуриентите!




Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+