7-те фатални грешки на лейди Даяна

https://www.art1a1d.comДаяна имала по-малък брат Чарлз и две по-големи сестри. Момчето щяло да наследи всичко, а сестрите ѝ успели да сключат доста изгодни бракове. Ако не се беше венчала за принц Чарлз, бъдещата принцеса можеше да има доста скромен живот.

Когато Даяна официално станала гадже на принца на Уелс, тя вече живяла в Лондон от две години – първо при майка си, а после в апартамента, който ѝ бил подарен за 18-ия ѝ рожден ден. Тъй като момичето нямало по-специално образование, то се захващало с всякаква работа, при това без да се задържа дълго където и да било.

Известно време чистила срещу заплащане при по-голямата си сестра и някои нейни приятели, помагала в организирането на партита, работила като инструктор по танци за подрастващи деца, като детегледачка в американско семейство с фамилия Робъртсън, като помощник-учителка в Young England School и като помощник-възпитателка в детска градина.

Такива длъжности включвало портфолиото на Даяна Спенсър в момента, в който близките ѝ започнали активно да я подбутват към принца на Уелс. Нещата се развивали почти като в класически роман на Джейн Остин – девойката постоянно се оказвала на нужното място в нужното време. Оставало само да се покаже пред очите на принц Чарлз (на когото всички придворни активно му търсели булка) и да го заговори.

Имайки предвид близкото приятелство между бабата на Даяна и кралицата-майка, както и съседството на родовото имение на Спенсър с кралската резиденция в Норфолк, срещата лесно можела да се уреди.

Чарлз бил впечатлен от скромността и чувствителността на Даяна, но изобщо не смятал да започва връзка с нея, още пък по-малко да се жени. Някой обаче пуснал на журналистите информация, че принцът си е намерил нова приятелка и взаимоотношенията им станали обект на спекулации в пресата. Точка по въпроса сложил принц-консортът Филип. Тъй като живото човешко общуване между баща и син не му било навик, херцогът на Единбург написал на наследника си сурово писмо, в което изисквал от него да защити доброто име на момичето като почтен мъж.

Принц Чарлз, по думите на леля му, братовчедката на Филип Памела Хикс, приел думите му като заповед и предложил на Даяна брак. Младата лейди Спенсър, която дотогава познавала принца едва от няколко месеца и нямала нищо общо с него, приела без колебания. В интервюто по повод официалното обявяване на годежа Чарлз казал, че е бил искрено изненадан от това, че „Даяна се оказала готова да разчита на него“. Сарказмът в тези думи обаче станал очевиден и ясен чак години по-късно.

Че е надценила себе си и подценила Камила

Във фамилия Уиндзор не е прието да се плаче дори на погребения на близки хора. Какво остава пък на сватба! Дори ако тази сватба означава крах на всичките ти мечти за щастлив живот с любимата жена. Чарлз си изплакал очите по Камила Паркър Боулз в навечерието на „сватбата на века“. Дотогава връзката им с известни прекъсвания продължавала вече 9 години.

Това несъмнено било известно и на Даяна, живяла през последните две години не в дълбоката провинция, а в Лондон, където слухове за тези неща излизали на първите страници на вестниците. Какво изобщо е очаквала 19-годишната новоизпечена невяста, която познавала бъдещия си съпруг от по-малко от година и общувала крайно малко с него? Как е смятала да засенчи Камила?

„Меденият месец се оказа чудесен повод да се наспя“ – това пише Даяна на фрейлината си на 15 август 1981 г., 2 седмици след пищната кралска сватба. Значи, ставайки законна съпруга на 33-годишен мъж, който в продължение на 9 години е имал любовна връзка с темпераментна и опитна в леглото съперничка, младоженката не измислила нищо по-добро от това доволно да проспи медения си месец.

Можете да си представите колко му е било мъчно на Чарлз за Камила в този момент. Между Чарлз и Даяна зеела интелектуална и духовна пропаст. Близо 13-те години разлика във възрастта трябвало да се компенсират с нещо, но принцесата сметнала, че именно съпругът ѝ трябва да „слезе“ до нейното ниво на развитие, а не тя да „израсте“ до неговото. Тя не се интересувала от хобитата на принца, не се опитвала да дружи с приятелите му, критикувала навиците му и гледала подигравателно на набожността му.

Двамата буквално нямали за какво да си говорят – още по-малко пък Даяна умеела да изслушва Чарлз така, както го правила Камила.

Интересен факт – любимите книги на лейди Ди били любовните романи на Барбара Картланд. Още преди сватбата тя чела с възторг книгата „Невястата на краля“, признавайки, че в нея са въплътени всичките ѝ мечти. През 1993 г. самата писателка заявила: „Даяна е четяла само мои книги. Каквото и да си говорим, това не е най-добрият избор“.

Американката Мери Робъртсън, при която Даяна Спенсър работила като бавачка малко преди годежа, също споделя, че е била поразена от крайно ограничените литературни пристрастия на момичето. Тя дори посъветвала принцесата да чете The Times и Daily Telegraph, за да има поне някаква възможност да води разговор с Чарлз.

След като станало очевидно, че Чарлз умира от скука с жена си, Даяна допуснала още една стратегическа грешка (което е простимо за момиче на нейната възраст, но уви, води до същия плачевен резултат) – започнала да ревнува мъжа си от бившата му любовница. Благодарение на това доста паднала в очите на изтънчения Чарлз. Без да разбира какво си навлича на главата, принцесата си измисляла все нови и нови поводи за ревност и нови и нови обидни прякори за Камила.

Един от тях дори е останал в историята – „ротвайлерът“. Според Даяна Камила се била вкопчила със зъби и нокти в принца, както правят и кучетата от тази порода. „Дамата купа“ цял живот така и не разбрала по какво отстъпва на по-„старата“ си и по-непривлекателна съперничка.

Че си е позволявала да бъде истеричка

Многобройните спомени на Даяна и собствените ѝ признания в интервю за ВВС през 1995 г. показват ясно, че принцесата се е отличавала с истеричен характер. Тази особеност се проявила с пълна сила за пръв път, когато на третия месец от бременността (а Даяна забременяла почти веднага след сватбата) лейди Ди инсценирала падане по стълбите. Разбира се всичко завършило добре, а изплашеният до смърт Чарлз гледал съпругата си като писано яйце чак до раждането. След раждането по думите на самата принцеса тя отново започнала да страда от недостиг на внимание, изпаднала в следродилна депресия, а после започнала демонстративно да се самонаранява. Именно „демонстративно“, а не по начин, който да навреди на външния ѝ вид.

В интервю за ВВС принцесата на Уелс заявила, че може би е „първия член на кралското семейство, който някога е бил в депресия или поне си е позволил да го покаже открито“. Тази постоянна „откритост“ отблъснала от нея Чарлз и семейството му.

Освен от депресия, Даяна периодично страдала и от хранителни нарушения. Тя сама признала, че в началото на брака си над 4 години страдала от булимия, дължаща се на недоволството от фигурата ѝ и на стреса заради внезапните промени в живота ѝ. Неконтролируемото преяждане, след което принцесата отивала да повръща в тоалетната, също не внасяло романтика в съпружеските им отношения. Даяна неведнъж била пращана на лечение, но винаги с нулев резултат, защото причината за проблема се коренила в егоцентричния характер на младата жена, в неутолимата ѝ жажда за внимание и най-вече в нежеланието ѝ да работи над себе си. Във Великобритания, в която по онова време имало отлично развита система за частна психотерапевтична и психиатрична помощ, Даяна предпочела да се терзае, да се самосъжалява и да шантажира околните с изблиците си.

Отначало това плашило и натъжавало Чарлз и Елизабет, но после шокът бил изместен от раздразнение и отчуждаване. През 1985 г. принцесата вече успяла да изгради истинска пропаст между себе си и мъжа си. Чарлз си спомнил за Камила, а Даяна… за червенокосия инструктор по езда.

Че е изневерявала на бъдещия крал Англия, която се гордее с историята си, още помни времената, когато изневярата на краля се е смятала за държавна измяна. Разбира се съвременното кралско семейство далеч не е склонно да реже глави за прелюбодеяние, а и Чарлз засега още не е крал. Но в царствената фамилия табуто върху женската изневяра е запечатано в ДНК-кода на хората. Дори ако съпругът се държи като отвързан, съпругата трябва да остане неопетнена като утринна роса.

Даяна със сигурност е знаела докъде могат да я доведат забежките ѝ, имайки предвид статута ѝ на съпруга на престолонаследника и майка на бъдещите монарси. Но тя изглежда е предпочела да не се замисля за това. Както и за това, че статутът на любовниците ѝ (коняри, шофьори, офицери) унижавал още повече както Чарлз, така и нея самата.

Най-скандалният любовник на Даяна, Джеймс Хюит по-късно направил състояние като съавтор на книга, в която разказва за връзката си с принцесата много повече от допустимото. Именно той често бива споменаван като истинския баща на принц Хари.

Биографите на принцесата на Уелс са изброили петима официални и 6-8 неофициални любовници, с които Даяна е била в интимни отношения преди и след развода с принц Чарлз.

От това най-много е пострадал принц Хари, когото журналистите са обявили за „случаен плод“ на забежките на майка му, веднага след като се разбрало, че Даяна дълги години е поддържала връзка с червенокосия инструктор по езда Джеймс Хюит.

След публикуване на мемоарите на бившия ѝ иконом Пол Барел, който споделил, че Даяна предпочитала да не ползва контрацептиви на тайните си срещи с мъже, слуховете станали съвсем непоносими. Проблемът можел да се реши с най-обикновен ДНК-тест, но кралското семейство не можело да се подложи на подобна унизителна процедура. А може би е имало опасения, че ДНК-то на Чарлз и Хари може наистина да не съвпадне? За щастие на принц Хари благодарение на по-големия си брат Уилям и жена му Кейт перспективите му да заеме трона вече са доста нереални, затова въпросът за родословието му вълнува само историците и светските хроникьори. По друга неофициална версия ДНК-тестът е направен тайно отдавна и е доказал бащинството на Чарлз.

Че е подгрявала интереса на пресата към своята личност Телевизионният журналист Мартин Бешир по време на прочутото скандално интервю напомнил на Даяна, че тя сама е подклаждала изкуствено интереса към своята персона през първите години брак с Чарлз. Например тя е танцувала доста разголена на сцената на Ковънт Гардън с прочутия балетист Уейн Слип. Танцът бил „подарък“ за рождения ден на Чарлз, но на практика Даяна просто отмъкнала светлината на прожекторите, в която трябвало да се къпе рожденикът.

Същата ситуация се повторила на прием в Белия дом, където Даяна изиграла рокенрол танц с Джон Траволта. Импровизацията предизвикала истински фурор сред журналистите и публиката.

Принцесата отново засенчила както мъжа си, така и посрещналите ги господин и госпожа Рейгън. Допреди появата на Даяна в кралското семейство останалите му членове, включително и младежите, не предизвиквали подобни сензации и се държали доста по-сдържано.

Дори принцесата-бунтарка Маргарет сякаш е създавала по-малко проблеми. Даяна винаги отричала факта, че играе за пред публиката, но всъщност била поласкана, че е първата „звезда“ в кралското семейство.

Доскоро невзрачно момиче със скромен вкус госпожица Спенсър изведнъж се превърнала в съпруга на престолонаследника, получавайки достъп до модните колекции на най-добрите дизайнери и до фамилните бижута на Елизабет II. Модата ѝ станала нова страст. Коя друга кралска особа можела да си позволи да обуе на официално мероприятие червен чорапогащник? Даяна можела. И това също се показвало на първите страници на вестниците. Нездравия интерес на пресата подгрявали и словоохотливите приятели на Даяна, на които принцесата лично позволявала да разказват истории за трудния ѝ живот в Кенсингтънския дворец. В същото интервю от 1995 г. лейди Ди признала, че с нейно разрешение приятелите ѝ са си говорили с биографа Андрю Мортън. В резултат на тези разговори се появила скандално известната книга „Даяна, истинската ѝ история“, излязла през 1992 г. Не по-малко провокативно и интересно за любителите на клюките станало и откровеното интервю на Даяна за телевизионния канал ВВС.

Че е дала скандално интервю

На 24 ноеври 1995 г. Даяна дала интервю за телевизионния канал ВВС. Едночасовият разговор с водещия на предаване „Панорама“ Мартин Бешир имал ефекта на гръмнала бомба. Даяна честно разказала за всичките проблеми, съпътствали 15-годишния ѝ брак с Чарлз, признала, че страда от булимия, че е правила няколко опита за самоубийство и дори че е изневерявала на мъжа си – като между редовете се четяло, че неверността ѝ е отговор на изневерите на принца.

Лейди Ди била сигурна, че откак с Чарлз са се разделили, тя се е превърнала в „проблем“ за неговото обкръжение. После направо нарекла приятелите му „врагове“, които уж имат за цел да ѝ вгорчават живота, да я очернят и да дават на принца козове за евентуален развод.

„Мислите ли, че ще станете кралица някога?“ „Не. Не мисля… Бих предпочела да стана кралица на човешките сърца… Не се виждам в ролята на кралица на тази страна. Не мисля, че са много хората, които искат да стана кралица“.

На фона на всичко, казано за мъжа ѝ и за кралското семейство, изненадващо накрая на интервюто Даяна заявява, че не иска да се развежда с Чарлз. След приключване на ефира обаче това вече не било нейно решение. След подобно публично изкарване наяве на кирливите ризи се изгубил всякакъв смисъл да се спасява изстрадалият им брак – или поне кралицата така смятала. Много скоро Даяна била извикана при Елизабет II и въпросът за развода бил решен.

Именно така принцесата получила своето състояние – 17 милиона британски паунда накуп, плюс още 700 хиляди паунда ежегодна субсидия за заплати на слугите и поддръжка на онази част от Кенсингтънския дворец, в който на лейди Ди ѝ било позволено да остане като майка на наследниците на короната.

Икономът на Даяна Пол Барел си спомня, че тя до последно се съмнявала дали е постъпила правилно, давайки това интервю. Но има и друга версия. Даяна разбирала, че рано или късно ще се стигне до развод и искала да разкаже на хората защо според нея се е съсипал бракът им. Така тази уморена жена отмъстила на мъжа си и семейството му. Но откровенията ѝ предизвикали по-сериозни последици от очакваното. Сестра ѝ и брат ѝ, които били приближени на кралското семейство, ѝ обърнали гръб, осъдили я дори родната ѝ баба и майка ѝ, пред носа ѝ се захлопнали много врати, които доскоро били широко отворени. Малцина били готови от любов към „кралицата на сърцата“ да се лишат от благоразположението на истинската кралица. Ако преди това интервю на Даяна само ѝ се струвало, че животът ѝ се е усложнил след раздялата с Чарлз, то след предаването това станало реалност.

Че е смятала да се омъжи за мюсюлманин

Още преди официалния си развод Даяна имала връзка с лекар-хирург от пакистански произход – Хаснат Хан. По думите на нейни приятели и на иконома Пол Барел, който организирал любовните им срещи в Кенсингтънския дворец, Даяна била толкова хлътнала, че сериозно обмисляла да приеме исляма и да се омъжи за любовника си. Хаснат обаче сметнал, че принцесата е влюбена повече в звездния си статут и светския живот. Така и не ѝ предложил брак, но когато Даяна си хванала още един любовник-мюсюлманин, членовете на кралското семейство се напрегнали. Било очевидно, че след официалния развод Даяна не се чувствала уютно като необвързана и активно си търсела нов мъж. Доди Ал Файед не бил мъжът на мечтите ѝ, но бил подплатен от милиардите на баща си и можел да ѝ даде възможност да продължи да води живота на „знаменитост“, с който тя вече била свикнала и от който се лишила по инициатива на кралицата. За това, че Даяна не е обичала Доди, но го е възприемала като потенциален кандидат-съпруг, научаваме от приятелите ѝ.

През лятото на 1997 г. лейди Ди заминала на почивка на Лазурния бряг с двамата си сина. По-късно в пресата се появили снимки на младите принцове, съпроводени от Даяна и нейния любовник-мюсюлманин. Тя не само запознала децата си с потенциалния им нов „татко“, но и им позволила да общуват отблизо. Даяна изобщо не си помислила, че подобни контакти могат да компрометират синовете ѝ. Тя просто искала да уреди личния си живот и сякаш за пореден път забравила, че е спряла да бъде „обикновена жена“ в момента, в който е станала майка на престолонаследник. Това разводът с Чарлз не можел да промени. Елизабет и кралският двор изпаднали в паника. Неуравновесената и драматизираща майка и без това оказвала лошо влияние върху синовете си – какво оставало пък, ако приемела исляма? Какво би станало, ако Уилям и Хари се сдобият с родни братя и сестри мюсюлмани? Не ставало дума за толерантност към други религии и вярвания, това бил въпрос на живот и смърт за монархията, която се осланя до огромна степен на протестантството. През лятото на 1997 г. станало ясно, че Даяна, в опитите си да открие своето лично щастие, става опасна за собствените си деца. Принцовете Уилям и Хари били родени за друго, те не можели да станат доведени деца на мюсюлмански милиардер.

Дали смъртта на Даяна е резултат от планирана акция или на трагична злополука? Не можем да отговорим на този въпрос, но със сигурност знаем, че кончината ѝ е била истинско облекчение за кралското семейство. Щурата, неуравновесена, хвърляща се от едната крайност в другата и пристрастена към вниманието на публиката принцеса се оказала черна овца в двореца. Не се знае как щеше да приключи историята ѝ, ако животът ѝ не бе приключил в онзи парижки тунел.




материал на http://epicenter.bg

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+