Готови ли сте за брак?

https://www.art1a1d.com/Отдаван традициите не са това, което бяха и все пак забелязвам, че все още всички ние се съобразяваме с традиции и дори начина на мислене на нашите родители, семейство. Ако имате половинка и сте заедно от няколко години, със сигурност Вашите родители, роднини и дори приятели, са Ви намеквали, че е време вече да сключите брак. От тук идва въпросът дали наистина искате да се станете съпруг и съпруга, или натискът на близките Ви, е подействал? Надявам се да не ви прозвуча като психолог, или като човек, който много ги разбира тези неща. Просто бях подтикнат от мои клиенти да напиша тази статия. Всичко тръгна от един наш разговор, в който стана дума как са решили да сключат брак, за въздействието на близките и от там се замислих, че това не е първият път, в който говоря с бъдещи младоженци по въпроса за решението да станат съпруг и съпруга.

1. Знаете ли защо искате да сключите брак?

Въпросът е дали просто ви звучи добре да имате съпруг/съпруга, или наистина искате да прекарате живота си с Вашата половинка? Помислете защо искате да се ожените и предполагам, че ще бъдете по-спокойни и най-вече уверени в своя избор.

2. Вие планирате брак, а не просто сватба:

Сватбите са забавни партита, момент, който споделяте с приятелите си и семейството си. Но това ли е причината да се ожените/омъжите? Сватбата трае няколко часа, а бракът е за цял живот (надявам се).

3. Живеете собствения си живот:

Тук засягам една доста дълбока тема. Ако сключите брак в по-ранна възраст, да речем преди 25 години, сигурно все още ще сте студенти, или все още не сте изградили стабилен живот. Скоро попаднах на едно проучване, проведено в сред жители на Европейския съюз, според което, двойки, сключили брак след 25- тата си година, са по-успешни от тези, сключени от мъже и жени преди да са навършили тази възраст. И се замислих защо е така. Може би защото около 25 години човек е по-зрял, имал е възможност да срещне повече хора до сега в живота си, да има различни връзки и да се ориентира какво търси в своята половинка. И като че ли след бурните и много емоционални връзки, идва истинската любов.

4. Връзката ви е дълбока:

Може би почти всяка връзка в началото е бурна и е нормално да е така. Пеперудите в корема, страстите са по-силни. Разбира се, после нещата се поуспокояват. Отношенията стават по-дълбоки, появяват се проблеми, които решавате заедно и от тук сплотяването. Трудностите сближават и благодарение на тях разбираме до колко можем да разчитаме на човека до нас.

5. Познавате и се доверявате на партньора си:

Няма конкретно време кога изграждаме доверието помежду си. Понякога сме сигурни и вярваме на човека до нас след един месец връзка, понякога, обаче, то не идва и след години. По-дълбоки са размислите относно това дали познаваме наистина нашия партньор, дали знаем как ще реагира в дадена ситуация, дали се опитваме да го предпазим от негативни емоции, дали правим всичко за него и обратното. Всеки човек има и добри, и лоши страни и след като ги опознаем и все още искаме точно с този човек да изживеем живота си, значи е дошло времето за брак.

6. Вие не искате да промените Вашия партньор:

Достигнахме до още една деликатна тема. Често чувам хора да казват, най-вече мъже, който споделят, че жените им са се променили много след сватбата. Има и много случаи, в които жени казват същото. Може би те винаги са били такива, но по една или друга причина някои реакции са различни от времето, преди сключването на брак. В повечето случаи единият от двамата е с по-голям житейски опит и, разбира се, се опитва да помогне в израстването на половинката си. Това не е опит да променим партньора си, а да го направим по-успешен човек. Това е един страхотен начин партньорите заедно да израснат като личности и няма нищо по-хубаво от това. Затова сключването на брак само по себе си не е действието, след което съпрузите се променят. Това е естествен и нормален процес, през който преминахме и все още преминаваме и ние с моята съпруга.

7. Можете да разрешавате конфликтите заедно:

Т.е. не замазваме проблемите, не ги смитаме под килима, а ги решаваме наистина. Всъщност искам да кажа, че ако имаме някакви проблеми, преди да станем съпруг и съпруга, надали бракът ще ги реши. Ще прецените дали сте готови да бъдете истинско семейство, след като си дадете сметка дали заедно решавате проблемите, дали умеете да си говорите на всякакви теми. И ако това не е така, постарайте се, опитвайте се да казвате, това, което чувствате. Защото от опит знам, че решаването на конфликтни ситуации и правенето на умерени компромиси в една връзка, водят да наистина здрав и щастлив брак.

8. Правите дългосрочни планове заедно:

В една току що създадена връзка е нормално днес да решите едно, утре друго, после плановете ви коренно да се променят. Но след като сте решили да бъдете наистина заедно, е добре да правите плановете си заедно. Защото какво ще стане ако партньорът Ви иска да пътува по света и смята да похарчи всичките си пари за екскурзии, а Вашите приоритети са други? Надявам се правилно да ме разбирате. Т.е. преди да сключите брак, си дайте сметка дали виждате живота по един и същи начин. Ясно е, че няма как да си пасвате 100% и все пак понякога става въпрос за големи различия, които не виждаме веднага, запленени от силни любовни трепети.

9. Не можете да си представите живота си без Вашия партньор:

Ако осъзнавате, че не можете да си представите живота без точно този човек, който е до Вас. Ако само мисълта да живеете без него, ви ужасява и още куп лични причини, Ви подсказват, че това е Вашият човек, значи наистина сте открили половинката си.

Надявам се тази статия да ви накара да се замислите и да оцените партньора си, с който искате да сключите брак, или все още не сте взели това решение. Надявам се също статията да е подействала страхотно и на вече сключилите брак и след прочетеното да са осъзнали, че наистина са намерили своя човек.




материал на  https://www.art1a1d.com

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+