Кафе- какво интересно за него

https://www.art1a1d.comОбожавам аромата на току-що смлени зърна кафе, сякаш аромата им ме презарежда.
Когато ставам много рано за работа, както казва една колежка ;” Ставам за работа през нощта”, първото нещо е да пусна машината, за да загрее и да си направя ароматно, силно и пробуждащо ме кафе.

Има много истории, легенди и филми за тази въздействаща напитка.

Легендата разказва, че млад абисински пастир, живял през 9 век, наблюдавайки козите си, се чудел каква може да е причината за тяхното постоянно полусънно състояние. Минавали ден след ден и накрая пастирът решил, че вероятно това не е толкова странно, колкото си въобразявал, спрял да им обръща внимание, оставил ги просто да си пасат, а той започнал да се наслаждава на заобикалящата го красива природа. И в следващия миг всичко му се изяснило: видял, че козите изведнъж станали по-живи и необикновено енергични след като си хапнали от плодовете на някакво растение, което той не познавал. Позамислил се и решил да опита – чудото проработило и при него: плодовете така му подействали, че той забравил за всичките си проблеми. Мълвата се разнесла и новооткритият вълшебен еликсир започнал да се използва и от монаси, и от лечители, все повече за добро настроение и енергичност.

Спорове около народността на кафето е имало в миналото има и днес.
Магията на кафето започва своята завоевателна мисия именно от Йемен, откъдето арабските търговци започнали неговото разпространение.

Историята разказва, че в продължение на много векове благоуханното растение е останало тайна, пазена само на територията на Арабския полуостров. Мистерията на кафето била разбулена първо в Турция, където през първата половина на XVI век започнала масовата му употреба. Любовта на турците към кафето е всеизвестна. Не случайно един от разпространените в света видове кафе е „турското” – приготвено в медно джезве, с каймак, образуван бавно, на слаб огън, и изпито с кеф, което за турците означава със шумно сърбане.
Един век по-късно, около средата на XVII, кафето било привлечено от жадуващите новооткрития, жители на Европа: постепенно в Италия, Австрия, Англия, Франция, Германия, Русия. А едва през XVIII век, кафето достигнало и до САЩ, благодарение на френските моряци.

https://www.art1a1d.comСпоред друга легенда, първи открили ободряващия ефект монасите в христианските манастири в Етиопия. Те приготвяли отвара от кафените плодове, която премахвала чувството на отпадналост през дългите религиозни церемонии. Наричали напитката “Кава” – в чест на персийския владика Кавуса Кая, който според преданията се възнесъл на небето с крилата колесница. Дали е било така или не, както и коя от тези истории е по-правдоподобна, никой не може да каже.
Първата писмена информация за кафето е намерена в арабски източници, от 1000 г. от н.е.

Все още обаче, не е установено по какъв начин е било приготвяно по онова време.

Всички истории свързани с кафето са увлекателни и интересни.
То е една от любимите ми напитки…




По статията работиха: Веселина Василева, редактор Бойчо Попов

материал на https://www.investor.bg

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+