Историята на два прочути коктейла – „Куба либре” и „Маргарита”

https://www.art1a1d.comКоктелът „Куба либре” се е появил в началото на миналия век в Куба (около 1901-1902), по време на испано-американската война.

Когато американските войски окупират Куба, войниците започнали да опитват смес от новото питие кока кола с кубински ром, с лед и лайм.

Разказва се история, как американски офицер за пръв път поискал в един бар да му сервират кола с ром, това предизвикало любопитството на останалите американци в бара, всеки опитал и започнали да вдигат наздравици „Куба либре” – „Свободна Куба” на испански.

Има и втора версия, че наименованитео на този коктейл се затвърдило по време на сухия режим в САЩ, когато наздравицата „Куба либре” имала друг смисъл – американци пътували за уикенда и ваканции в Куба да пият свободно алкохол. А този коктейл позволява много лесно да се маскира ром в кола в онези тайни и полутайни заведения (speakeasy) в САЩ по време на сухия режим.

“Куаб лиибре”. Сниммка: Уайн едн спирит


Куба либре – рецепта

1 част ром, 3 части кока кола, 1 лайм (лимон), лед

100 мл светъл или тъмен кубински ром „Хавана клуб” или „Бакарди”
1 кутия (кен) кока кола (330 мл)
Сок от 1 лайм (или лимон)
1-2 резенчета лайм (ако няма лайм, може да се замени с лимон)
Сипва се във висока чаша, или в широка чаша за уиски, пълна с лед.

Варианти на коктейл “Маргарита” с различен ликьор. Снмка: Уайн енд спирит

Има цял куп версии кой е измислил коктейла „Маргарита”.

Най- старата е за барман Карлос Херера, с прякор Дани. Той имал ресторант между Тихуана и Росарито в Мексико. През 1938 г. започнал да прави точно такъв коктейл на бивша танцьорка и певица американка, която пиела само текила, разредена с някакъв сок. Имала нещо като алергия към други спиртни напитки, прилошавало й. Тя се казвала Марджъри Кинг. Барманът й направил този коктейл и тя започнала да пие само от него. Барманът го кръстил „Маргарита” – името на танцьорката в превод на испански.
Към 1947 г. друг барман популяризирал този коктейл в Сан Диего, Калифорния. Собственик на ресторант там посещавал в Мексико ресторанта на Карлос Херера и пренесъл коктейла в Щатите.

Втората версия за създаването на този коктейл е, че е измислен през 1941 г. от бармана Дон Карлос Ороско в Енсената, Мексико.

Един ден той сервирал за пръв път този коктейл от равни части текила, портокалов ликьор и сок от лайм, в чаша със сол по ръба на дъщерята на тогавашния немски посланик в Мексико, която се казвала Маргарита Хенкел. Тя много харесала коктейла и барманът започнал да го предлага редовно, кръстен на първата жена, която го е опитала и харесала.

Стар плакат с рецепта на коктейл “Маргарита”.

Третата версия е, че коктейлът „Маргарита” е измислен на 1942 г. в Мексиканския град Хуарес, на границата със САЩ и в близкия до него американски град Ел Пасо в Тексас.

В тези два града е работил барманът Франциско Моралес – Панчо. Според националната Мексиканска новинарска агенция тази версия е най-правдоподобна. И експерти по алкохола смятат за най-вероятен откривател на коктейла Франциско Моралес-Панчо.
Но по-скоро коктейлът се е появил едновременно на различни места и оттам идват споровете за откривателство.
Друга версия е, че дама от хайлайфа в Далас, Тексас – Маргарита Сеймс, през 1948 сервирала на гостите си в нейната вила в Акапулко, Мексико, точно такъв коктейл. Един от гостите бил от рода на основателя на хотелите „Хилтън” и пренесъл коктейла в хотелската верига.

Барманът Карлос Херера – Дани, койтосе смята за един от създателите на коктейла “Маргарита”. Снимка: Мексиканска прес агенция

Но, три години по-рано, през 1945 г. марката текила „Хосе Куерво” започнала рекалмна кампания със слогана „Маргарита е повече от име на момиче”. Според производителите на „Хосе Куерво”, коктейлът е създаден през 1938 г. от барман, в чест на мексиканска компаньонка в бар, с име Рита де ла Роса. Рита е съкратено от Маргарита.
Друга версия е, че коктейлът е създаден в Гълвестън, Тексас, през 1948 г., когато барман в прочуто местно заведение направил този коктейл за певицата Пеги Маргарет Лий и го кръстил на испанската версия на името й.

За пръв път рецепта на коктейла „Маргарита” е публикувана в сп. „Ескуайър” през 1953 г. Но доста преди това, през 1936 г. във в. „Сиракюз хералд” (щата Ню Йорк), е публикувана рецепта „Текила дейзи”, която е с тези съставки. Дейзи е английската дума за маргаритка.

Затова има още една версия, че „Маргарита” е вариант на популярния още по време на сухия режим в САЩ коктейл „Дейзи”, в който бренди е заменено с текила. Много американци пътували през границата в Мексико да пият свободно и си поръчвали на място да им правят коктейл „Дейзи”, с текила вместо бренди. Вестник в щата Айова е побликувал 1936 г. рецепта на коктейл с тези съставки, който се сервирал в Тухана, Мексико, още преди да се появят митовете за създаването на коктейла „Маргарита”.

                                                       Коктейл “Маргарита”. Снимка: Уайн енд спирит


Маргарита – рецепта

3 части текила, 1-2 части ликьор „Трипъл сек”,„Кюрасао” или друг портокалов ликьор, 1-2 части сок от лайм (лимон), сол, лед

100 мл текила (за предпочитане по-скъпа, евтините са спирт с малко дестилат)
30-50 мл ликьор то вида „Трипъл Сек”, който се прави от кори на горчив и сладък портокал или „Кюрасао”, „Коантро” и др. подобен портокалов ликьор.
30-50 мл сок от лайм или лимон
Резенче лайм

Сервира се в коктейлна чаша или винена чаша с късо столче, която предварително е приготвена със сол по ръба на чашата. Ръбът на чашата се разтърква с резенче лайм (лимон), след това тя се захлупва върху плот или салфетка, покрити със сол с малко по-едри кристали и се завърта, докато солта се полепи по ръба.

Варианти на котейл „Маргарита”:
–    „Синя Маргарита” – прави се със син ликьор „Кюрасао”
–    „Маргарита” с мента – парви се пак с портокалов ликьор и останалите съставки, но се добавят накъсани листа от мента.
–    С джинджифилов ликьор, вместо портокалов, но се добавя концентриран портокалов сок, и супена лъжица настърган джинджифил.

Известни са още варианти с различни плодове или плодови ликьори.
Ледът се слага или натрошен, или кубчета, според предпочитанията.




 

материал на https://www.investor.bg

автор Иван Бакалов

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+