20-те най-красиви места в България

https://www.art1a1d.comЗемя като една човешка длан — е казал поетът, а е събрала на територията си толкова много исторически и природни забележителности. Ако сте посетили тези 20 красоти на Бълграия- време е да обиколите и света…. Ако все още има празноти във вашия  роден туризъм, иде лято и сега е време да попълните пропуските…

Връх Мусала

Връх Мусала висок 2925 м. е най-високият връх не само в България, но и на целия Балкански полуостров. Той се намира в планината Рила,на около 80 км. от София и близо до курорта Боровец. На връх Мусала има изградена метеорологична станция на Националния институт по метрология и хидрология към БАН. Върхът се посещава от туристи от цял свят.

Друга забележителност е връх Шипка

Това е върхът свързан с епичната битка за защита на шипченския проход по време на Османското робство. Той е на надморска височина 1326 м. и е на изток от Шипченския проход. До 1951 г. са го наричали Свети Никола, а от 1977 — връх Столетов. През 1934 г. точно тук се построява Паметникът на свободата. Сега до него има каменно стълбище и автомобилен път. Шипка е и върхът висок 1232 м., който е разположен на север от главното било и на запад от едноименния проход.

Крепостта Баба Вида

https://www.art1a1d.comЕдна от най-големите забележителности и може би единствената средновековна крепост от този вид на Балканите.

Намира се в североизточната част на град Видин, непосредствено до река Дунав, на големия завой на реката.

Баба Вида или както я наричат Бабини Видини кули е и историческа забележителност, и крепост — музей. На времето е играела две роли — защитна и на владетелски замък.

По времето на Иван Страцимир е укрепена и разширена. Наричали я”девствената крепост”, защото никога не е била превземана. Има две стени — външна и вътрешна. На външната стена има 9 кули, на вътрешната 2.

Днес тя е туристическа забележителност и крепост — музей. Тук може да се видят много находки показващи историята на нашите предци.

Това е уникален природен феномен. Представлява скален комплекс дълъг около 30 км. и широк 6-7 км. Намира се около град Белоградчик, близо до селата Боровица и Белотинци. Тези скали са дело на природата, тя ги е извайвала в продължение на повече от 200 млн. години. Съдържанието на железен окис придава червеникав оттенък на скалите. Първата група скали е близо до град Белоградчик и са известни с имената Конника, Мадоната, Дервиша, Адам и Ева, Гъбите, Лъва, Монасите, Мечката, Замъка, Овчарчето.

Друга група са западно от града, като най-известни са Збеговете, Екрюприя и Борич. До тези скали може да се достигне по добре очертан път, подходящ и за превозни средства.

Скалите са използвани като естествена защита през различните епохи от византийци, българи и османци.

Пещера Магурата

Намира се на около 20 км от Белоградчик в близост до Белоградчишките скали. Издълбана е в Рабишката могила, в подножието, на която се намира Рабишкото езеро. Магурата е една от най-дългите пещери в България. Богата е на пещерни образувания като най-известни от тях са „Големия сталактон”, висок 20 м. и”Падналия бор”, най-големия сталактит откриван досега в нашите пещери. Дълъг е над 11 м., а диаметърът му е 6 м.

Магурата е известна и с пещерните рисунки датирани от епохите на епипалеолит, неолит, енеолит и начало на раннобронзовата епоха. Рисунките показват ловни сцени, битови сцени, оръдия на труда, животни, растения, звездни картини.

Крушунските водопади

Невероятно красив природен басейн, който трябва да видите на всяка цена. Намират се на северния склон на Деветашкото плато в средния Предбалкан. Това е поредица от водопади намиращи се близо до село Крушуна, община Летница. Водопадите са разположени върху дълга каскада, като отделните стъпала са самите водопади. Има разнообразни растителни и животински видове. Има изградена екопътека, по която туристите могат да се любуват на изящните картини, кристалната вода на водопадите и зеленината наоколо. Главният водопад е висок 20 метра и разделяйки се на няколко ръкава създава още няколко водопада.

Перперикон

Древния паметник на тракийските царе е сред култовите открития. И няма човек, който да не го е посетил и да не е останал очарован от комплекса. Перперикон се намира в Източните Родопи на 20 км. от град Кърджали. Това е един от най-древните мегалитни паметници, който е изцяло изсечен в скалата.

Това място е свързано с култа към Бога — Слънце на хората от медно — каменната епоха. Тук те са създали първото светилище и са полагали съдове с храна за боговете. В овалната зала с огромния кръгъл олтар в центъра са се извършвали свещени ритуали с вино и огън. Точно тези култови практики са характерни за храма на Дионис и последните археологически проучвания показват, че той се е намирал точно на Перперикон.

Легендите разказват, че точно в олтара на този храм са направени две съдбоносни пророчества. Първото е предопределило славата и великите завоевания на Александър Македонски, а второто предвещало властта и силата на римския император Гай Юлий Цезар Октавиан Август.

Пещерата Леденика

https://www.art1a1d.comИзключителна забележителност, която си заслужава да видите. Особено през лятото, когато ви се прииска да се разходите сред прохладата на планината. Намира се в Стрешерския дял на Врачанската планина, на 19 км от Враца. Това е пещера с много галерии и карстови образувания — сталагмити и сталактити. Дълга е 30 метра. Някога е била пълна с вода, но водата с времето е изчезнала и останало само едно езерце, наречено Езерото на желанията.

Старосел

Тракийски храмов комплекс е открит и разкопан от Георги Китов през 2000 г. Това е тракийски царски комплекс с мавзолей, най-големият откриван до сега. Гробницата Хероон е с внушителна ограда от каменни блокове, парадно стълбище с коридор и култова площадка. Входът е очертан от плочи с пластична и цветна украса. При разкопките са намерени съдове за пиене на вино и цедилки.

Чудните мостове

Това е скален феномен, който е известен още с името Скалните мостове.

Намира се на 1450 м. надморска височина в подножието на връх Голям Персенк. Мостовете са се образували в резултат на ерозионната дейност на пълноводна в миналото река, която е преобразувала пукнатините в мрамора, в дълбока водна пещера. В близост има и множество пещери, които обаче не са подходящи за посещение от туристи, тъй като не са обезопасени.

Триградското ждрело

Намира се на 1,5 км. от Триград. Това е пролом с дължина 7 км.,но същинското ждрело е 2-3 км. Ждрелото представлява варовикови скали разположени по течението на река Триградска. В началото разстоянието между двете страни е около 300 м, а после се стеснява до 100 м.

Дяволското гърло

Тази пещера се е оформила в резултат на пропадане на земните пластове. Името й идва от формата на изхода, който преди е бил вход и наподобява дяволска глава. Тук зимува и пещерния дългокрил прилеп.

20-те най-красиви места в България 4
Ягодинската пещера

Намира се в Родопите. Дълга е 10 км. и е на три етажа, като само третият е електрифициран. Входът и изходът към този етаж са изкуствено прокопани тунели. За туристите е изградена пътека дълга 1100 м. Находките намерени тук говорят, че е била обитавана от майстори — грънчари.

Скалният феномен Слона край Девин

Той се намира след разклона на пътя Девин — Смолян, на 4 км от Девин. Представлява каменно образувание наподобяващо слон, което се е оформило с течение на времето под въздействие на природните стихии вятър, дъжд, слънце, земетресения.

Стобските пирамиди

Скални образувания със средна височина от 10 метра. Намират се в западния дял на Рила планина — в областта Кулски рид и Църквището, над село Стоб. Възникнали са от слабо споени неоген — квартерни пясъчници и конгломерати, образувани през последните 1-2 млн. години. Цветовете им варират между жълто и кафяво.

Роженският манастир

Това е най-големия манастир в Пиринския край Старата история на манастира не е ясна. В края на 17 век възниква голям пожар, който унищожава архивите на манастира. При разкопки в двора на манастира са намерени накити и монети от византийския император Михаил /ОСМИ/ ПАЛЕОЛОГ

Устието на река Велека

Едно от най-красивите кътчета на нашето Черноморие. В реката има над 30 вида сладководни риби, много кефал тук се намират и защитената змиорка и див шаран. От защитените растения водни лилии и блатно кокиче.

Резерватът Ропотамо

На 50 км. от град Бургас се намира резерват „Ропотамо”.

Резерватът е разположен на двата бряга на река Ропотамо. Там се намират редки животински видове. Тук са установени 226 вида птици, от които 8 глобално застрашени и 70 включени в Червената книга на България. Резервата се обитава и от 50 вида бозайници. Има около 500 вида растения,около 25 дървесни и 30 храстови.

Рилските езера

Това е група от езера с ледников произход, разположени в планината Рила. Те се намират във вдлъбнатини по склона на планината като са свързани помежду си с поточета. При преминаване на водата по тези поточета са образувани малки водоскоци и водопади.

Рилският манастир

Една от най-известните забележителности в България. Този ставропигиален манастир, намиращ се в югозападна България, област Кюстендил, е култов духовен и храмов център. Основан е през 10 век от Св. Иван Рилски. Рилският манастир е един от най-значимите паметници на България и е включен в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО.

Още с основаването си той става книжовно и просветно средище. Манастирът дава подслон на велики български революционери, сред които Васил Левски, Ильо Войвода, Гоце Делчев, Пейо Яворов и др.




По статията работиха: Веселина Василева, редактор Бойчо Попов

материал на https://www.investor.bg

Има време да направите своето красиво бълграско лято!!!

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+