Швейцарска банка замени служители с пет робота

https://www.art1a1d.comМашините изпълняват същите задължения като хората, но могат да работят по двайсет часа дневно, седем дни в седмицата без почивка

Швейцарска банка замени служители с пет робота.
Швейцарската банка St.Galler Kantonalbank (SGKB) замени седмина служители с пет робота и ръководството е много доволно от резултатите, съобщиха БТА, позовавайки се на британската преса.

Роботите изпълняват същите задължения като хората, но могат да работят по двайсет часа дневно, седем дни в седмицата без почивка. Затова общо са по-ефективни.

Пилотният проект в банката е толкова успешен, че ще бъдат купени още роботи до края на месеца.

Тестът е направен миналата година, когато банката е придобила активите на Warturg Bank. Двете институции имали различни информационни системи и роботите са използвани, за да прехвърлят данните за клиентите от файлове Office Excel. Те са го правили по същия начин, по който би го направил на ръка и човек. Роботите не са заменили щатни служители.

“Оценката на потенциала е в пълен ход”, каза Феликс Бушор от управителния съвет на банката. “Проучваме дали си струва да ги използваме и в други сфери”, допълни той.

Някои служители са се притеснили за работните си места заради роботите.

Изследване на GFT Technologies миналата година установи, че новите технологии и изкуственият интелект могат да предизвикат революция във финансовия сектор. То обхвана 285 висококвалифицирани служители от банки в осем държави. 94 процента от тях казаха, че изкуственият интелект увеличава пряко добавената стойност.

Друг доклад от ноември миналата година показа, че са застрашени милиони работни места в различни сектори. Роботите най-лесно могат да отнемат работата на ангажираните в ресторантите за бързо хранене и операторите на машини. Най-безопасно е положението на градинарите, водопроводчиците и работещите с деца.




По статията работиха: Веселина Василева, редактор Бойчо Попов

материал на https://www.investor.bg

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+