Как да откриете изгубения си смартфон

КАК ДА ОТКРИЕТЕ ИЗГУБЕНИЯ СИ СМАРТФОН

https://www.art1a1d.comКолко често ви се случва да забравите къде сте оставили нещо? А колко често това нещо е вашият смартфон? В същото време е неписан закон, че колкото по-скъпо е нещото, толкова по-вероятно е да го изгубим. В добрия, но рядко срещан сценарий, някой добър човек ще намери апарата, ще ви открие и ще ви го върне. Но в обичайния случай, вероятността смартфонът ви да се озове в страдащ от излишък на алтруизъм джентълмен е практически нулева.

Затова нека да видим как можем да намерим изгубен или да изтрием информацията от откраднат смартфон с Android и устройство с iOS като вашия нов iPhone.

Няма значение дали е паднал между седалките в колата, между възглавниците на дивана или се намира в джоба на някой непознат.

Стига вашият смартфон да е iPhone или Android разполагате с възможност да го намерите или да изтриете информацията от него. Въпреки че има много приложения, с които можете да направите това, най-добрите си остават собствените приложения на Apple и Google.

КАК ДА НАМЕРИМ СМАРТФОН ИЛИ ТАБЛЕТ С ANDROID OS

Android поддържа както собственото решение на Google за откриване и управление на смартфона, така и няколко приложения на външни разработчици, които можете да свалите от Play Store. За момента обаче най-лесно се работи с услугата Find My Device, като тя може се използва както от мобилно устройство, така и от браузър.

Услугата беше пусната още през 2015 година и се поддържа от всички устройства с Android 2.3 или по-нова версия.

Както повечето услуги на Google и тази е много лесна за употреба. За да я ползвате първо свалете приложението Find My Device („Намиране на устройството ми“) от Play Store. След това трябва да въведете акаунта, с който сте регистрирали смартфона в Google. A ако искате да сте сигурни, че приложението е включено трябва да отворите Settings >>> Google >>> Security и да се уверите, че Find My Device може да споделя вашето местоположение.

За да намерите изгубения смартфон, напишете в браузъра на Google Chrome „Where is my phone” или Find My Device Google във всеки друг браузър. След това влезте в профила, с който е регистрирано устройството и Google веднага ще ви покаже неговата локация. Освен самото локализиране Find My Device ви позволява и да смените паролата на смартфона, да му изпратите съобщение или пък да го накарате да звъни. Последната функция е много полезна, ако сте забравили къде сте си оставили смартфона и нямате втори телефон под ръка.

АКО СМАРТФОНЪТ Е БЕЗВЪЗВРАТНО ЗАГУБЕН

В случай, че не можете да намерите смартфона или таблета си, приложението ви дава възможност и да изтриете всичките данни в него, за да предпазите вашата информация. Разбира се и за двете функции търсеният телефон трябва да има връзка с интернет и достатъчно батерия. Освен това Google защитава устройството ви, като не дава вашият профил да бъде изтрит, ако не бъде въведена паролата за него. Така смартфонът ви става неизползваем за крадци.

КАК ДА НАМЕРИТЕ ИЗГУБЕН IPHONE ИЛИ ДРУГО УСТРОЙСТВО С IOS

Най-добрият начин да намерите изгубен iPhone е чрез собственото приложение на Apple Find My iPhone. То идва инсталирано на всяко устройство с iOS – iPhone, iPad и Mac и ви позволява да видите къде се намира. За тази цел трябва да влезете в профила ви в iCloud и да изберете Find My iPhone. След това ще ви се зареди карта с местонахождението на всички ваши устройства с iOS. Освен локацията ще можете да пуснете звуков сигнал на смартфона, да включите „lost mode“ (да го заключите) или пък да изтриете негово съдържание.

Apple защитава устройството от кражба като прави невъзможно изтриването на вашия профил от Find My iPhone без въвеждането на паролата ви за Apple ID. По този начин компанията с опитва да направи джаджата ви безполезна за крадците, подобно на Google.

НЯКОЛКО ПРЕПОРЪКИ ОТ БЛОГА НА МТЕЛ

Винаги използвайте някакъв вид защита за отключването на вашия смартфон – пръстов отпечатък, парола, лицево разпознаване или друга по ваш вкус. Така в случай на кражба ще си спестите нежелани обаждания от вашия смартфон и кражба на лична информация.

Ако загубеното устройство използва SIM карта веднага се обадете на вашия мобилен оператор. Той ще я деактивира и ще ви издаде нова. В случай, че сте клиент на Мтел трябва посетите наш магазин или да се обадите на *88 (от карта на Мтел), или на 088 808 8088 (за всички оператори).

Подайте жалба във вашето Районно полицейско управление (РПУ) и не забравяйте да носите с вас IMEI номера на смартфона. Чрез него полицията може да го проследи, а ако бъде включен и да се обади на настоящия му притежател, без значение дали е сменил SIM картата. Можете да намерите IMEI номера на кутията и в гаранционната карта на продукта.

В случай, че вашето устройство бъде откраднато и крадците се свръжат с вас, не се съгласявайте на среща независимо какво ви обещават. Подобни схеми, често са добре отработени и имат за цел да ви измамят по някакъв начин. По-добре уведомете полицията, която трябва да е по-подготвена да се справи със ситуацията.




материал на http://mediaplus.bg
автор Kim Reiki

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+