Великденските обичаи

https://www.art1a1d.comВеликден, както всеки християнски празник, е отрупан с предписания и традиции от народните вярвания и църквата. Знаете ли, че храмът се обикаля веднъж на Разпети петък вечерта и три пъти в полунощ срещу Великден? На петия ден от Страстната седмица пък, според канона, не трябва да хапвате и пиете нищо, дори вода, както и да не захващате никаква работа.

Знаете ли, че свещите, които носите при обикалянето на църквата, трябва да пазите на иконостаса, редом до венеца от Цветница и първото алено яйце? Че на Възкресение трябва отделите време за кръстниците си, а в следващите празнични дни да гостувате на шафера и тъщата, като отивате с пълни ръце и си тръгвате с нещо от трапезата на домакините за берекет. Ето всичко, което не знаете за ритуалите на Великден – а трябва.

РАЗПЕТИ ПЕТЪК

Постим от храна, вода и работа

Минете под масата за опрощение и здраве

На Велики петък е разпнат Божият син Исус Христос. Със смъртта си той изкупува греховете на човечеството. На този ден не се служи Света литургия, защото се вярва, че Сам Господ е принесъл Себе Си в жертва. Отслужва се обаче Вечерня, когато се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смърт и погребение.

Ако сте решили да се придържате към канона, запомнете, че на Разпети петък не е позволено да се яде и пие нищо, дори вода. Не трябва да подхващате и никаква работа. На този ден всички страдат с Богочовека, съпричастни са с неговата смърт и погребение. Подобен “строг пост” обаче едва ли е осъществим за всички. Преценете сами за себе си дали сте способни да се справите с толкова ограничения.

Вечерта отидете на служба. В средата на храма на специално издигнато място ще видите гроба на Исус, украсен с цветя. На Престола е поставена Плащаницата, с която е завито тялото на Христос след свалянето му от кръста. Тя представлява парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител. Върху нея се поставят Евангелието и Кръстът.

Канонът повелява да отидете в църквата така, все едно отивате на погребение на свой близък човек. Не забравяйте да вземете със себе си цветя. Посещението в храна не е за здраве и благополучие. След като влезете в църквата, приближете се към “издигнатия гроб” и се поклонете на Плащаницата. Трябва да целунете последователно Христовото тяло, Евангелието и после Кръста. Положете цветята, които носите.

Малцина знаят, но църквата се обикаля и на Разпети петък, но само веднъж, а не три пъти както срещу Великден. След като свещеникът изнесе плащаницата на вечерното богослужение, с нея се върви и символично се извършва погребението на Христос. В края на службата свещеникът я взема от престола и я полага в “гроба” в центъра на храма. Поклонението пред нея продължава до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара – минути преди пасхалното шествие на кръста и настъпването на Великден.

Минаването под плащаница на Разпети петък е вид символично погребване на човешките грехове, които Христос изкупува със смъртта си. Затова през целия ден хората минават за опрощение и за здраве. Богословите обясняват, че всъщност минаването под издигнатото място всъщност е израз на преклонението, смирението и скръбта на вярващите пред гроба на Христос, но също така и на благодарност за изкуплението, което им е дарил. На всеки, минал под “масата”, свещеникът трябва да даде цвете – израз на благословия, духовна утеха и вяра във възкресението на Христос. Свещениците раздават и осветен здравец, който е хубаво да бъде засаден в домовете.

ВЕЛИКА СЪБОТА

Втори шанс за яйцата

Замесете козунака, раздайте за мъртвите

Велика събота е последният ден от Страстната седмица и от Великденските пости. На този ден, ако още не сте нашарили яйцата, имате последен шанс да го направите. На Велика събота запретнете ръкави и замесете козунаците.
Днес можете да “посетите” обичните си, които не са сред вас, в последния им дом. За да ги почетете, раздайте козунак и боядисани яйца за успокоение на душите им. Трябва да прелеете и прикадите гроба.

Велика събота е свързана с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и жени, носещи миро. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража. Според предания след своята кръстна смърт Христос слиза в ада, освобождава библейските пророци и праведниците и ги отвежда в небесата. В осем часа вечерта камбанен звън призовава всички на литургията. Пременени, натъкмени, с домашно приготвените свещи (ако нямате такива, не пречи да си купите и от църквата) и червени яйца и козунаци взимайте цялото семейство и се отправете към църквата.

Кулминацията на Великденската служба настъпва с полунощ. Тогава се загасят всички свещи и светлини. В олтара се запалва новата свещ, която се изнася от старшия по сан духовник. Той обявява, че Чудото е станало – Христос е възкръснал от мъртвите за вечен живот. Обикалянето на храма започва в полунощ със свещ в ръка. Свещта се пали от тази на свещеника. Още в двора на църквата можете да се поздравите с Христос Воскресе! И да се чукнете с яйца. Ако успеете да запазите свещта запалена и я внесете така в дома си, се вярва, че семейството ви ще е здраво и щастливо през цялата година. Смята се също така, че колкото пъти изгасне свещта ви по пътя от църквата до дома, толкова грехове имате да изкупвате.

Запазете свещите, с които вие и семейството ви сте обикаляли около църквата. Поставете ги на домашния иконостас до първото боядисано яйце и върбовото венче от Цветница.

ВЕЛИКДЕН

3 дни яли, пили и се веселили

Тръгвайте по гости, вземете дар от домакина

От първия до третия ден на Великден не се води служба. Към обяда се приберете и чакайте да ви посетят. Традиция е по-младите да отиват при по-възрастните, а кумците при кумовете. Целунете ръка на най-възрастните и се поздравете трикратно с “Христос воскресе! Во истина воскресе!”. По-възрастните посещават гробищата и отдават почит на покойниците, четат им молитви и им оставят малко месо, козунак и по едно яйце. Трите дни на Великден са посветени на кръстника, шафера и тъщата. Важно е да знаете, че и при трите гостувания задължително трябва да отнесете в дома си от храната на домакините. Размяната се прави за здраве, щастие и берекет през годината.

В неделя сте при кръстника

Първият ден от празника е неделя. Тогава по традиция трябва да идете на гости у кръстника. По стар обичай трябва да носите със себе си пита, баница, печено пиле, ракия, вино и яйца. Броят на черупките винаги трябва да е нечетен, като при гостуването на кръстника те трябва да са най-малко 11. Поставете ги в кърпа, която се завързва. Питата и баницата се слагат една върху друга и се завързват в месал. Това е шарена, тъкана, квадратна кърпа. Дори да нямате останала от бабите ви, лесно можете да се сдобиете с подобна от повечето магазинчета за домашни потреби срещу скромните 2-3 лв. Когато влезете в дома, дайте храната на най-стария кръстник в къщата. Следват размяната на яйца и пожеланията: “Христос Воскресе!”. Накрая, преди да се седне за обяд, е чукането с яйца.

В понеделник – 9 борака за шафера

Вторият ден от Великден – понеделник, е отреден за гостуване на шафера. Отново трябва да носите пита, баница, пиле с ориз, ракия и яйца. Но тук завързаните яйца трябва да бъдат поне 9 на брой, а отделно си разменяте яйца и се чукате.

Вторник е за тъщата, почистете къщата

На третия ден от Великден по традиция веселието продължава. Ред е да посетите родителите на жената. Традицията е същата. Тъщата обаче получава по-малко яйца в сравнение с кръстника и шафера – най-малко седем. На този ден можете да раздадете яйца и козунак на близки и съседи, които изповядват друга религия.
След гостуването е време да разтребите и почистите къщата. Според канона със счукани черупки от великденските яйца се захранват домашните животните, ако имате такива. Мъжете трябва да изпият последната чаша вино и се стягат за утрешния трудов ден по полето и градините, по дюкяните и работилниците. Всеки тръгва на работа с изгрева на слънцето и поздравява имота си с “Христос воскресе!.

Така повелява канонът. За повечето обаче вторник е работен ден и нито почистването на къщата, нито изпиването на последното вино влизат в сметките. Въпреки това можете да пречупите традицията през призмата на ежедневието си и да спазите повелите по свой си начин.




материал на http://news.bnt.bg/bg и http://www.standartnews.com/

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+