Българите предпочитат приятелите пред семейството

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/07/5797e0.jpgПовече българи предпочитат да се виждат ежедневно със свои приятели, отколкото са тези, които всеки ден се виждат със семейството си. Това показва анализ на Евростат относно предпочитанията на европейците над 16г. за срещи в свободното им време.

Близо 22% са тези българи, които всеки ден се виждат със семейство или роднини. Същият е делът на хората, при които тази честота е всяка седмица или месец. Само 2% са тези наши сънародници, които се виждат със семейството си веднъж годишно.

За сравнение 25% от българите се виждат с приятели всеки ден, 30% всяка седмица и 4% веднъж годишно, показва европейската статистика. Изследването е основано на данни за 2015 година.

През същата година средният годишен доход на българина е бил малко над 5000 лева, а разходите му са се равнявали на 4695 лева. За свободно време и отдих средностатистическият нашенец е давал по 227 лв. на година, а над 200 лева за алкохол.

Средно 60 лева годишно българинът е отделял за подпомагане на роднински домакинства.

Друго наскоро публикувано изследване на Евростат показа, че само 30% от хората у нас са посетили театър, концерт или друго представление през последната година. По този показател за свободно време сме последни в ЕС.

България е в средата на Евросъюза на база предпочитание към семейни контакти.

Най-често хората се виждат със свои роднини в Кипър, Словакия, Гърция и Малта. Най-рядко в страни като Латвия, където само 7% от хората се срещат със семейството си всеки ден. Подобно е положението и в другите прибалтийски републики Литва и Естония.

Статистиката показва, че като цяло хората в южните държави от ЕС са по-социални,независимо дали спрямо семейство или приятели. Честотата на човешките контакти също така са не се влияе от доходите на населението или образователния статут, както е при други дейности в свободното време.

Гърция, Хърватия, Кипър и Португалия са страните, чийто граждани най-често се виждат с приятели. Най-малко излизат по този начин в Малта, Полша и Литва.

В изследването на Евростат попадат и страни извън ЕС. Установено е, че близо 85% от македонците се виждат всеки ден с роднини, а 46% от западната ни съседка ежедневно излизат и с приятели. В Сърбия тези дялове са равни – по 25%.




Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+