Котките на Малта

Valletta Bus Station View 2 Oct 03-S Нещата, които със сигурност веднага ще Ви изненадат в Малта.
Ако отидете там…

1. Щом се насладите на гледката от спускащият се към малтийското летище самолет, ако пътувате по въздух./ Има и водни варианти…. /Ще се понесете по улиците към мястото, където мислите да отседнете. Внимавайте- ако сте наели такси – да не стоите пред вратата на шофьора, защото колите там са с десен волан.Цялото улично движение е наследство от Господарката Великобритания и това е опасно за Вас, ако не сте подготвени за тези правила. Господарката е оставила и своите автобуси, които тръгват от столицата Валета към всички посоки на острова. Е, шофьорите са малтийци. Ще се изненадате колко много се използва там кръговото движение, което улеснява трафика. А трафик има. Почти всеки малтиец има кола и в късните часове започват задръствания. Такива се получават и при дъжд. Там вали рядко, но из ведро и тъй като голямата част от острова е застроена или постлана с плочи и теракот-д окато водата не се оттече към морето, положението е сериозно.
Улиците са тесни- поради малката площ, а тротоарите съвсем малки. За да се разминете с някой ,,по-достолепен” пешеходец- а такива има много- трябва или да се изчакате, или да се движите с рамо напред. В по- населените райони има уредени подземни, платени паркинги или по улиците има разчертани места за паркиране. Малтийците спазват всички правила строго и никой не си позволява да паркира неправилно или да отнеме чуждо място. Веднага се налага глоба, която- ако не бъде платена в срокима голяма лихва. И както навсякъде- централните части и местата около столицата са много, много подредени, чисти и приятни.
2. Щом тръгнете с таксито- ще започнете да се чудите къде са селищата . Малта си има градчета и селца, но строителството в последните години е толкова голямо, че почти не е останало разстояние между селищата и те преминават едно в друго. Силно се открояват районите в по-застроената крайбрежна част, където има големи, красиви, модерни къщи и хотели. Има място, където такива прекрасни домове са на англичани и районът там е бил застроен от тях още в миналото. Много от красивите вили са собственост на холандци, германци….41-500x288
Няма как да не се възхитите на архитектурата на столицата и лицата на селищата около местата с историческа стойност. Влиянието, което островът е имал от италианци, англичани и араби се чувства в сградите по тези места. Самата Валета, много прилича на сицилианско селище, в което се издигат сгради, построени от англичаните. Всичко това е омагьосващо, особено- когато знаете за миналото на страната. В момента има и места с нови, модерни квартали с чисто европейски строителен стил. В последните години застрояването е надхвърлило търсеното и много апартаменти в красиви крайбрежни сгради нямат собственици. Малтийците са се надявали, че с влизането в Европа – ще получават големи печалби от тази дейност, но времето показва,че не винаги сметките са правилни. Изумих се от кварталът на яхтите. Комплекс от модерни жилища с пристан за яхти под прозорците. Обясниха ми, че тук се оставят да зимуват яхти на собственици от различни страни, защото пристанът е изграден така, че да има защита от ветровете и снабден с всички удобства за тези плавателни съдове и техните притежатели. Мястото е приказно, но за да си ползвател там- сумите са много сериозни..
3. Котите на Малта. Да, почти пред всеки дом ще видите по няколко котки, както в централните градчета, така и в по-отдалечените места. Понякога в къщи, които имат съвсем малки дворчета са поставени дори статуи на котки … 2013-12-13 001 055И това си има сериозна история и причина. В годините на голямата холера, покосила Европа- епидемията достига и Малта. Тъй като във Венеция се справили с болестта като внесли огромни количества котки ,които започнали да нападат приносителите на заразата- плъховете и така епидемията била преодоляна. Казват, че това направили и в Малта. С котките се предпазили от заразата. Ето защо и днес в знак на почит към тези животни малтийците се грижат за тях, почитат ги и дори им поставят статуи в домовете си. Тези животинки и сега са полезни за населението…




Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+