15 Най на Земята

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/07/conservation.jpgНашата планета е вълнуващо и интересно място, което ни изненадва с многообразието си и своята необяснима хармония. Вижте няколко любопитни факти за Земята, за географията и за всичко, свързано с тях.

1. Най-дългото име на населено място в света е:

Llanfairpwllgwyngyll gogerychwyrndrob wllllantysiliogogogoch.

То е и третото по дължина географско наименование. Селцето се намира в Уелс и удивлява с четирите букви l една до друга.

Втората по дължина на наименованието географска дестинация е хълм в Нова Зеландия, чието име се състои от 85 букви, а именно :

“Taumatawhakatangihangak oauauotamateaturipukaka pikimaungahoronukupokaiwhe nua kitanatahu”.

То е маорска фраза, означаваща “място, където Tamatea, човекът с големи колена, който се плъзна, изкачи се и погълна планините, познат като гълтач на земите, свири на с флейтата си на своята любима”.

Хълмът е на първо място, докато не го измества тайландска дестинация със 163 символа – “Krung thep maha nakorn amorn ratana kosin­mahintar ayutthay amaha dilok phop noppa ratrajathani burirom udom rajaniwes­mahasat harn amorn phimarn avatarn sathit sakkattiya visanukamprasit”.

2. Най-краткото име е на градче, което се намира едновременно в Швеция и Норвегия и се нарича “Å”. На скандинавските езици това е думата за “река” или “поток”. Пътните знаци в региона често биват открадвани заради тяхната колекционерска стойност.

3. Австралийският град Перт е най-изолираният град на Земята. Най-близкото населено място се намира на 320 километра през пустинята.

4. https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/07/imagesфгфг.jpgВ света има три държави – анклав, тоест обградени отвсякъде от друга държава. Това са Лесото, обградена от ЮАР; най-малката държава в света – Ватикана, обградена от италианската столица Рим; и Сан Марио, обградена от Италия. Лесото е и единствената независима държава в света, която се разполага изцяло на надморска височина над 1000 метра – най-ниската й точка е на 1400 метра надморска височина, а над 80 % от страната са разположени на над 1800 метра.

5. Само две държави в света имат излаз на три океана – Съединените американски щати и Канада.

6. Най-големият град в света според площта в квадратни километри е Hulunbuir във вътрешната част на Монголия, който е с площ от 263,953 квадратни километра. Монголия пък е най-голямата държава, която няма излаз на море или океан.

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/07/1.2oasis.jpg7. Най-високата температура в света е измерена в Либия, оазиса Ал Азизи – почти 58 градуса. Същевременно през февруари 1979 година в пустинята Сахара за пръв път е регистриран.. валеж на сняг.

Най-ниската на Земята е измерена в станция Восток, в Антарктида – −89.2 градуса.

Най-високата средна температура пък е регистрирана в западната част на Австралия, където през цялата година е средно 36 градуса.

8. Кралство Бутан има странна традиция – на Нова година всички негови поданици официално остаряват с една година.

9. Въпреки че Еверест е най-високият връх на Земята, то това изчисление е спрямо нивото на Световния океан – връх Чимборазо в Еквадор се счита за най-близо до Луната и най-отдалечен спрямо центъра на Земята. Що се отнася пък до вторият по височина в света – К2, понякога снеговалежите го правят за няколко седмици по-висок от Еверест. Ако се потопим в дълбините на океана, повечето хора знаят, че най-дълбокото място на Земята е Марианската падина, но малцина са наясно, че хавайският вулкан Мауна Кеа е най-високата планина на планетата, измерена от морското дъно.

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/07/alaska-duha-na-divoto.jpg10. Аляска е едновременно най-западният, най-северният и най-източният щат на Съединените американски щати, на територията на Северна Америка. Това е така, тъй като той е единственият щат, който навлиза в Източното полукълбо.

14. Най-дълбоката дупка, пробита от човек, се нарича Колски свръхдълбок сондажен кладенец. Тя е с дълбочина 12 261 метра и е в Русия. Направена е с изследователска цел и от нея учените научават доста интересни факти за устройството на Земята. В нея те откриват огромно натрупване на водород – толкова мощно, че водородът излизал на повърхността с калта.

15. През 1811 и 1812 година три големи земетресения, с магнитуд около 8 по скалата на Рихтер, причиняват странен феномен – река Мисисипи започва да тече на обратно. Тези земетресения са и причината за оформянето на езерото Рийлфут в щата Тенеси.




Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+