Любопитно за 3 март

https://www.art1a1d.comНа датата – 3 март, ние българите празнуваме най-големия празник в съвременната ни история – Денят на Освобождението на България.

На 3 март (19 февруари по стар стил) през 1878 г. е подписан Сан-Стефанският мирен договор между Русия и Османската империя, който предвижда възстановяването на Княжество България. По повод Националния празник – Трети март във всички градове в страната се организират чествания и тържествени зари. Традиционно хиляди българи ще се изкачат на историческия връх Шипка, за да присъстват на честванията по повод 139 години от Освобождението на България, където пред монумента с бронзовия лъв с военни почести ще бъдат поднесени венци и цветя. Там се съхраняват костите на загиналите за отбраната на прохода Шипка.

А ето и няколко малко по-известни факта за 3 март:

Датата е избрана като подарък към император Александър II Подписването на Санстефанския договор през 1878 г. е осъществено като своеобразен подарък от страна на руската дипломация към император Александър II, който се възкачва на престола на 19 февруари 1855 г., а през 1861 г. на същата дата подписва декрета за отмяна на крепостното право. У нас той е известен като Цар Освободител.

Преговорите по сключването на договора започват на 13 февруари в главната квартира на руската армия в Одрин.

На войниците са раздадени по 100 патрона и всички очакват или да се обяви краят на войната, или да се издаде заповед за навлизане в Цариград. Напрежението нараства и след дълги часове на очакване едва около 17 ч сред официалните лица настъпва раздвижване, а над тълпата местни жители, наблюдаващи с любопитство случващото се, се разнася вестта за подписания мирен договор.

От кога всъщност Денят на Освобождението е национален празник Денят на Освобождението на България е националният празник на България от 1991 г.

Празникът на Освобождението на България – 3 март, за пръв път се чества във Велико Търново на 19 февруари (3 март н. с.) 1879 г. Две години след Освобождението – през 1880 г., 3 март се чества в София като Ден на възшествието на престола на император Александър II.

От 1888 г. празникът започва да се празнува като Ден на Освобождението на България от османско владичество.

След 9 септември 1944 г. празникът спира да се отбелязва като официален и е обявен за шовинистичен.

Той започва отново да се отбелязва всяка година, с решение на Политбюро на ЦК на БКП от 1978 г.
Материал на  Blitz.bg

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+