Трифон Зарезан

Трифоновден е на 1 февруари, казва Българската православна църква.
трифЧестваме Свети Трифон по нов стил на 1 февруари- според въведения от 1916 година у нас Григориански календар, а по-старото броене този народен празник на лозарите и кръчмарите е бил отбелязван на 14-я ден от месеца.
Св. Трифон е светец- лечител. Той е роден в първите столетия на християнството, когато все още някои римски императори не са приемали това вече утвърдено религиозно течение. Смята се, че роден град на светеца е Апамия, Фригия-район на Мала Азия, определян за прародина на лозата и виното.
На 17г Трифон успял да излекува дъщерята на римския император Гордиан от тежка болест и това му донесло популярност сред народа. Но следващият император – Декий Траян се оказва непримирим враг на християнското учение. По негова заповед са избити много видни християни, сред които е и Трифон Зарезан.
Защо Светецът е ,,Зарезан”?
Дали защото в денят на Светеца започва зарязването на лозята или защото легендите разказват, че носът му бил ,,зарязан”.
Според едно от народните предания Трифон и Дева Мария били брат и сестра, но той не приемал раждането на малкия Иисус за нормално. Венъж Богородица се връщала от молитва в храма с малкия на ръце. Пътят и минавал край лозето на брат й. Тя видяла, че той зарязва лозите и го поздравила: ,,Помози Бог”. Вместо да отговори на поздрава, Трифон изрекъл хулните думи: ,,Мома си, пък син имаш”. Това обидило Богородица и щом влязла в дома си казала на майка си да иде бързо на лозето с чиста кърпа, защото Трифон си е отрязал носа. Старата жена веднага се затичала към лозето, а там Трифон си пеел и зарязвал лозите.Т я му казала какво разбрала от дъщеря си. Трифон се изсмял на измислицата и рекъл: ,,Аз не режа така, а така! ” Замахнал да покаже и отрязал носа си. Така подигравателните му думи били застигнати от клетвата на сестра му. Денят, в който Трифон пострадал, бил наречен Трифоновден или Трифон Зарезан /заради отрязания нос/.
Малцина знаят защо според легендите, Трифон е покровители на соколарите.трифф1
Според руско предание Иван Грозни бил страстен соколар. По време на лов, той изгубил най-красивия си сокол. За птицата отговарял младежът Трифон Патрикеев. Царят му казал, че ако до 3 дни не намери сокола, ще го осъди на смърт. Момчето търсило птицата и в края на третия ден заспало от умора до едно езеро. Присънил му се, Свети Трифон, яхнал кон, а в едната си ръка държал сокол. Той му казал къде да намери птицата, а като я даде на царя да прославя Бога. Момчето скочило и намерило сокола, както му казал Светецът. Това спасило младият Трифон, който в знак на признателност построил малък параклис на мястото, където му се явил Светецът. Казват, че храмът съществува и до днес, а вътре има икона на Свети Трифон, който държи в едната си ръка сокол. Говори се, че оригиналната икона се пази в Третяковска галерия. Тази легенда е причина може би често Трифон Зарезан е да е изписван със сокол в ръка, макар че той е бил лечител, но соколарите го приемат за свой покровител.
Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+