Трифон Зарезан е -1 февруари

Трифоновден е днес, казва Българската православна църква.
Честваме Свети Трифон по нов стил на 1 февруари-според въведения от 1916 година у нас Григориански календар, а по-старото броене този народен празник на лозарите и кръчмарите е бил отбелязван на 14-я ден от месеца.триф
Св. Трифон е светец –лечител.Той е роден в първите столетия на християнството , когато все още някои римски императори не са приемали това вече утвърдено религиозно течение.Смята се, че роден град на светеца е Апамия, Фригия-район на Мала Азия, определян за прародина на лозата и виното.
На 17г Трифон успял да излекува дъщерята на римския император Гордиан от тежка болест и това му донесло популярност сред народа. Но следващият император – Декий Траян се оказва непримирим враг на християнското учение.По негова заповед са избити много видни християни, сред които е и Трифон Зарезан.
Защо Светецът е ,,Зарезан”?
Дали защото в денят на Светеца започва зарязването на лозята или защото легендите разказват, че носът му бил ,,зарязан”.
Според едно от народните предания Трифон и Дева Мария били брат и сестра , но той не приемал раждането на малкия Иисус за нормално. Един ден, когато Богородица се връщала от молитва в храма с малкия на ръце.Пътят и минавал край лозето на брат й.Тя видяла, че той зарязва лозите и го поздравила: ,,Помози Бог”.Вместо да отговори на поздрава, Трифон изрекъл хулните думи: ,,Мома си, пък син имаш”.Това обидило Богородица и щом влязла в дома си казала на майка си да иде бързо на лозето с чиста кърпа, защото Трифон си е отрязал носа.Старата жена веднага се затичала към лозето, а там Трифон си пеел и зарязвал лозите.Тя му казала какво разбрала от дъщеря си .Трифон се изсмял на измислицата и рекъл:,,Аз не режа така, а така!’Замахналда покаже и отрязал носа си.Така подигравателните му думи били застигнати от клетвата на сестра му.Денят, в който Трифон пострадал , бил наречен Трифоновден или Трифон Зарезан /заради отрязания нос/.
Малцина знаят защо според легендите, Трифон е покровители на соколарите.трифф1
Според руско предание Иван Грозни бил страстен соколар.По време на лов, той изгубил най-красивия си сокол.За птицата отговарял младежът Трифон Патрикеев.Царят му казал, че ако до 3 дни не намери сокола, ще го осъди на смърт.Момчето търсило птицата и в края на третия ден заспало от умора до едно езеро.Присънил му се, Свети Трифон,яхнал кон, а в едната си ръка държал сокол. Той му казал къде да намери птицата, а като я даде на царя да прославя Бога.Момчето скочило и намерило сокола, както му казал Светецът.Това спасило младият Трифон, който в знак на признателност построил малък параклис на мястото, където му се явил Светецът.Казват, че храмът съществува и до днес, а вътре има икона на Свети Трифон, който държи в едната си ръка сокол.Говори се, че оригиналната икона се пази в Третяковска галерия.Тази легенда е причина може би често Трифон Зарезан е да е изписван със сокол в ръка, макар че той е бил лечител, но соколарите го приемат за свой покровител.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+