TED – какво е това?

images454TED- доскоро аз си мислех, че това е телевизионен канал, ама не баш…

ТЕД-
ТЕХНОЛОГИЯ, РАЗВЛЕЧЕНИЯ,  ДИЗАЙН-,,Technology Entertainment Design”.

Това са записи на конференции, които се организират от 1984 година с цел да популяризират уникални интелектуални идеи от областта на науката, изкуството, дизайна, политиката, културата, бизнеса…
Идеите се поднасят кратко, ясно и интересно за публиката. До този момент уастници в конференциите са били Бил Клинтън, Нобеловия лаурет Джемс Уотсън, основателят на Уикипедия-Джими Уелс и много други.
За първи път такава конференция се случила през 1984 година и тя била организирана от Ричард Вирмен и Гари Маркс на тема, свързана с компютрите Макинтош. Основателите имали намерени на конференции да се представят новостите в технологиите, но бързото развитие на всички области, довело до разширяване на идеята и от 1990 года наистина започват ежегодни конференции нa TED.
Всяко представяне на говорител се нарича TED Talk. Прави се запис и той се поставя на сайта на този некомерсиален фонд на САЩ.
В края на 2013 година започва и превод на изказванията със субтитри.
В момента в онлайн режим са достъпни над 400 видеозаписа, които са гледани от повече от 100 милиона пъти от аудитория от повече от 15 милиона човека- по данни за 2009 година, април.
От 2010 година фондът присъжда награда TED Prize в размер на 100 000 долара за ,,желание за изменение на света”.
Проектът TED позволява на отделни хора или групи от хора от различни страни, организции, универистети да провеждат по регламента на TED да покажат своите нови идеи като се съобразяват с лицензните правилаа за такива излъчвания .
Нашата страна има записи за TED с лекции на различни оратори и по различни теми.
Е, това е ТЕД- телевизия, в която хора на новото го представят чрез красиво общуване с публиката си, а после целяит свят може да го гледа…

Може и Вие да имате какво да кажете на TED и света! Успех!




Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+