Единственият музей на виното на Балканите е в Плевен

https://www.art1a1d.comАко ви кажат Плевен и се сетите за Музея на виното преди Плевенската епопея, значи сте истински винен любител или поне има един такъв около вас, който ви приканва да го посетите.

Винарството в България има дългогодишна история, чието начало може да се проследи още от тракийско време.

Още преди 5000 години в днешните български земи започва да се прави вино, а траките са считани за едни от най добрите винари през Античността. Първите лози са пренесени от тях от Близкия и Средния Изток на територията на днешна Южна България. Първоначално вино се е произвеждало по поречието на река Марица и около морските пристанища. Тези региони все още имат едни от най-силните традиции в създаването на божествената напитка. Не е случайно и това, че сред най-почитаните от траките божества е богът на виното Дионис – божество на възраждащата се и умиращата природа, на виното, лозарството и веселието. Празниците (Дионисови мистерии) в негова чест в Тракия се наричали розалии.

България е страна с разнообразие от пет лозаро-винарски региона, така че всеки любител може да се наслади на напитки със специфичната нотка и вкусове.

А цялата тази “вкусна” история е събрана в единствения музей на виното на Балканския полуостров, който се намира в град Плевен. Разположен е в красивия парк “Кайлъка”, срещу язовира “Тотлебенов вал”.

Музеят на виното е създаден през 2008 г. и се помещава в една от пещерите на парк “Кайлъка”, на около 5 км от центъра на Плевен. Неслучайно музеят се намира в Плевен – този град има дългогодишни традиции в тази област и се счита за един от основните центрове на винарската индустрия в България. Тук през 1890 г. е открито първото в страната професионално училище по лозарство и винарство, а през 1902 г. – и Националният институт на виното.

https://www.art1a1d.com/Архитектурата на музея е също впечатляваща. Пещерата е изкуствено оформена като кръст и преди години е имало идея именно тук да се помещава панорама “Плевенска епопея”.

Тук посетителите могат да научат интересни факти за историята на винопроизводството в България. В специално обособената историческа част са изложени много снимки и предмети, свързани с историята на производството, технологията и спецификите на сортовете по региони. Тук могат да се видят стари бъчви, древни съдове за прозиводство на вино, ритони, филаи и други съдове за пиене на божествената напитка.

Музеят предлага и дегустация, която представлява кратък сомелиерски курс и се провежда от лектор специалист. По време на дегустацията посетителите могат да научат полезни и интересни неща – как се държи чашата с вино и защо, каква е ролята на храната, какво трябва да се търси в цвета, аромата, вкуса и послевкуса на опитваните вина. Тази практика е много известна във Франция и по света и има образователно-културен характер.
https://www.art1a1d.comМузеят разполага с две дегустационни зали, историческа част и зала с експонати вина от цяла България. Посещението на музея е съпроводено от дискусия, която включва богата информация относно историята на виното, технологията на производството и други теми.

Музеят на виното е едновременно и място, където посетителите могат да дегустират и закупят бутилки от наличните над 6000 вида вина от всички марки и региони в България. Предлага и най-голямата в България експозиция (от над 7000 експоната) стари вина – от 30 до 90-годишни. В историческата зала са изложени предмети и атрибути, свързани с лозарството и винарството по българските земи – от древните траки, гърци и римляни до наши дни. Избената зала предлага различни вина, от всички региони в България, разположени в 100 бъчви от френски дъб.

материал на https://www.art1a1d.com

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+