Качамак с пръжки и сирене

Качамhttps://www.art1a1d.comакът е балканско ястие.
Използван като заместител на хляб в ежедневното хранене, той  може да се нареже на парчета и да се сервира по различни начини – сладък или солен.
В България качамакът се налага през XVIII век с навлизане отглеждането на царевица като земеделска култура и по-лесното и продължително съхранение на царевицата като земеделски продукт. Бързото приготвяне като храна на този вид хляб е особено приемливо за българката, поради нейната голяма натовареност – тежък селски труд и отглеждане на многобройна челяд.

В наши дни има брашно, което е точно създадено, за да си направите качамак, но то не е онова, което са използвали нашите предци…
Ако искате истинско, ще рябва да намерите мелница, в която да ви смелят царевица…
Но пък дали ,,оригиналмият ” качамак би се приел от съвременния човек???!!
И ако искате да напаравите тази храна у дома, която е много  подходяща за студените зимни дми, ето идея: качамак с пръжки…

Необходими продукти:

половин пакет брашно за качамак
300 г сирене
300 г. свински бузи
червен пипер и сол

Начин на приготвяне:

Завирате 2 л. подсолена вода и в нея изсипвате на тънка струйка брашното, като непрекъснато бъркате.След като можете да вдигнете лъжицата и качамакът се залепил за нея сгъстен, означава че е готов.

После подготвяме пръжките като в тиганче започваме да пържим нарязаната на дребни парченца буза, докато се оформят пръжки. Добавяме сол и червен пипер на вкус. В дълбока тавичка или купа изсипваме една част от качамака, после отгоре натрошаваме сирене и върху него изсипваме готовите пръжки и мазнината с червения пипер, след това заливаме с другата част от качамака. Оставяме за 10 мин. да се задуши.

Можем да поръсим с натрошено сирене и е почти задължително да поднесем с чаша червено винце. Наздраве!

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+