20 любопитни факти за очите

https://www.art1a1d.com/
Изразът “Пазя като зеницата на очите си” не е случаен.

Днес използваме очите си най-вече, за да се взираме в различни екрани, но това не ги прави по-малко уникални. Даже учените още не са ги изследвали напълно, ето някои интересни факти, свързани с тях:

1. Зениците ни се разширяват с цели 45% повече, когато гледаме някого, когото обичаме.

2. Човешката роговица е дотолкова подобна с тази на акулата, че акулски роговици се използват в очната хирургия при хората!!!

3. Окото е съставено от над 107 милиона клетки и всяка една от тях е светлочувствителна.

4. Един на всеки 12 мъже е далтонист. (Използвайте тази информация и следващия път като попаднете в задръстване, пребройте мъжете шофьори, стигнете ли до дванайсетия, пазете се от него.)

5. Човешкото око различава само три цвята: червено, синьо и зелено. Всичко останало е игра на светлината.

6.Само една шеста от окото е видима, останалото е скрито (така както същностното е скрито от очите и е видимо само със сърцето.)

7. В живота човек вижда средно 24 милиона различни неща.

8. Докато пръстовите отпечатъци имат 40 уникални характеристики, ирисът има 256. Ето защо сканирането на ретината става все по-разпространен метод за проследяване.

9. “Мигновение”, “докато мигнеш с очи” – тези изрази също не са случайни. Това са най-бързите мускули в човешкото тяло. Мигването трае между 100 и 150 микросекунди. Можем да мигнем до пет пъти за една секунда.

10. Кафявите очи са сини под повърхността, която просто е покрита с кафяв пигмент. Съществува и лазерна процедура, при която кафявите очи могат за постоянно да се “посинят”.

11. За една-единствена секунда очите могат да се фокусират върху 50 различни неща.

12. От всички мускули в тялото ни, тези, които контролират очите са най-активни.

13. Животът на една мигла е около пет месеца.

Братството на синеоките

Преди 10 хиляди години очите на всички хора по земята са били кафяви. Синеоките са се появили вследствие на генна мутация. Това означава, че ако сте със сини очи, имате общ предшественик с всеки един друг синеок човек на планетата!

15. Ако при снимка със светкавица само едното око на човек излезе червено, този човек вероятно има рак на очите (в 95% от случаите е възможно да оцелее.)
16. Хората и кучетата са единствените същества, които разчитат сигнали, подавани от очите на друго същество (кучетата са развили тази способност от хората.)

17. Пиратите носят превръзка на едното око, за да тренират зрението си – едното око свиква с ярката светлина на горната палуба, а другото е настроено да вижда добре в оскъдната светлина на трюмовете.

18. Повечето части на тялото ни трябва да се загреят малко, за да покажат пълния си потенциал, само очите могат да са активни 24 часа в денонощие 7 дни в седмицата.

19. Ние всъщност виждаме с мозъка, а не с очите. В редица случаи причините за недобро, замъглено зрение не са в очите, а се дължат на изменения във визуалния кортекс на мозъка.

20. Очите използват 65% от способностите на мозъка, повече от всеки друг орган в тялото ни.




материал на  http://nie-jenite.bg

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+