Социални мрежи, безотговорни родители… Децата ни се бият масово!

https://www.art1a1d.com/Вече дълго време съм в училище и мога да кажа как всеки поток нови първокласници е все по–различен от предишния.
Какво става?
Аз ли нямам правилно виждане или светът е друг, но все по-често в първи клас постъпват деца с обучителни затруднения, неустойчиво внимание, слаба психика – лабилни към живота около тях …
Деца от семейства с един родител- за съжаление другият починал млад . Деца, на които единия или двамата родители печелят семейните доходи в друга страна, а децата са поверени на грижите на възрастни и болни  баби …
Деца, които не знаят какво е НЯМАНЕ. Обгрижвани от родителите за всичко и на всяка цена.
Деца от семейства, които си нямат много и поради това озлобени към другите…
Такива деца събира днес българското училище и поставя пред тях един човечец- учител, който трябва да поеме и реагира адекватно на всичките странности на българския социален свят, без да се интересува системата дали самият той не е приклещен от тежки обстоятелства и колко дълбок поглед може да има за света, в който живеят неговите ученици.

Казвам го като начален учител. Клас от различни деца, с различни проблеми и един човек срещу тях, който може да има повече проблеми и малко сили, за да помогне на себе си, камо ли на тези невинни същества, които са огледало на своето семейство и нашата действителност..

Може при учениците от среден курс нещатата да са други, а и в класовете им влизат много педагози, та може техните сили да преодолеят лошото сред децата,  да са по-големи от тези на началния учител.

Малко са и педагозите,  които биха казала искрено какво виждат и какво мислят за случващото се с нашите деца.
И какво се случва?

В тази връзка искам да цитирам изказвания от предаване.

“Днешните деца са онлайн деца, друг психичен продукт. Те не правят разлика между реалния си живот и онлайн живота си. Даже този онлайн е по-реалният за тях. Изправени сме пред огромно предизвикателство да създадем нормална комуникация с това поколение”, обясни психологът Христо Монов.
Думите му идват в контекста на поредния нти-масов училищен бой станал след  размяна на обидни реплики в интернет между две ученички. От Регионалния инспекторат в Бургас изпратиха доклад до Министерството на образованието за инцидента. Ще бъдат свалени и записите от охранителните камери, които са запечатали боя.

“Огромната част от българските родители са безотговорни! Има съвсем достъпен софтуер, който безплатно могат да изтеглят и да осъществяват контролните си функции”, посочи психологът пред Bulgaria ON AIR.

Директор на столичното 51 СУ “Елисавета Багряна” Асен Александров се съгласи, че днешните родители са “супер либерални”.

“Представят си, че добрият родител е този, който не упражнява никакъв контрол върху децата. Трябва да упражняват много строг контрол, особено когато децата им са между 4 и 7 клас“, настоя той в “България сутрин”.

Александров допълни, че децата вече живеят в социалните мрежи и се удовлетворяват от харесванията в тях.

Ученици от 6-7 клас масово са писали като желана професия блогър, стана ясно още от думите му. Директорът подчерта, че в днешно време повече се бият момичетата.

“Средата на 80-те години се заговори за подмяната на психичния пол. Някои функции, които бяха присъщи на мъжкия пол, момичетата започнаха да осъществяват в ежедневието си. Социалните мрежи са много мощно средство за публичност, за изява. Когато не си формирал в себе си други качества, изявяваш агресивността си”, каза още психологът Христо Монов.

А УТРЕ ТЕЗИ НАШИ ДЕЦА ЩЕ СТАНАТ РОДИТЕЛИ……../ казвам аз ЛИЛИ/
материал на https://www.art1a1d.comавтро на текста: Тодор Петров

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+