Шарл дьо Гол-другият Наполеон

Френският генерал и политик Шарл дьо Гол е личност с широки познания, дълбок патриотизъм и политически ходове, граничещи с безумието за онези времена.
шарлТой е роден с името Шарл- Андре-Жозеф- Мари дьо Гол в град Лил.Детството му преминава сред спокойната и аристократична обстановка, създаден от баща му -професор по философия в йезуитско училище. Още от малък обичал да чете различни книги . Вниманието и интересът му са привлечени от разказите за военни пълкoводци и у него се зародило желание да се занимава с военно дело. Мечтата му започнала да се реализира с постъпването му във военна школа, а после завършил военен колеж с отличие.
По време на Пътрва световна война лейтенант дьо Гол е сериозно ранен и изоставен от ротата си, защото не е давал никакви признаци на живот. Така попаднал в плен на немците и направил пет опита за бягство.По време на престоя си в немския лагер започнал да чете книги за Германия, за да научи повече за тази страна и за първи път написал книга. След войната започнал да преподава военно дело в Полша. През 1921 година се завърнал във Франция. Създал семейство и се родил синът му -Филип.Дьо Гол дал това име на първородната си рожба като почит към любимия си генерал и негов преподавател в миналото-Филип Петен. След Филип се родила дъщеря му Елизабета, а после и Ана. За нещастие Ана е имала синдром на Даун.Към нея дьо Гол изпитвал истинска бащинска привързаност.Когато тя умряла- той станал попечител на Фонд за деца със синдром на Даун.
В годините преди Втората световна война Шарл станал полковник и написал много книги, свързани с военното дело. В тях направил предположение за ролята на танковите войски в една предстояща война, но това не било взето под внимание от военното командване на Франция.
По време на Втората световна война той влязъл в противоречие с управляващите за поведението на Франция и успял да обедини около себе си всички патриотични сили за борба срещу окупацията на родината си.Когато през 1943 година се създал Френски комитет за национално освобождение на Франция, той е един от неговите признати ръководители. В последните дни на войната полковник дьо Гол ръководел освобождението на Париж, осъзнавайки, че това е единствения път към пълна свобода на страната.През 1944 година дьо Гол и Сталин подписали договор, по силата на който Франция била със стабилна външна политическа позиция, но в много затруднено икономическо положение. И в такъв момент дьо Гол поискал увеличаване на разходите за армията, което довело до неговото принудително оттегляне от политиката и той се прибирал в своето семейно имение.Този житейски момент самият дьо Гол сравнявал с положението на Наполеон, с тази разлика, че той имал възможност да следи политическите действия в страната отблизо. До 1958 година дьо Гол се оттегля от политическата сцена . Това е период на сериозни политически затруднения за Франция и боричкания между различни управници.
След 1958 година Дьо Гол е избран за президент. Основен въпрос, който той иска бъде разрешен е -предоставяне на независимост на френските колонии и изграждане на велика Франция със голяма военна сила.Това навлякло гнева на част от политическите сили и срещу него бил организиран атентат. До голяма степен като резултата от неговото виждане за политиката на Франция се изострили отношенията на Франция със САЩ и Великобритания.Дьо Гол издигал идеята за ,,Европа от Атлантика до Урал” и създал шокиращи за отново време приятелски отношения с ФРГ и СССР-която той нарича,,Вечната Русия”, макар че бил против комунистическото управление.
Постепенно Франция укрепва, но политика на дьо Гол в страната не винаги получава одобрение. Телевизията и радиото не са свободни- те подлежат на държавен контрол.Няма сериозна аграрна политика, а младите хора виждат генерала като твърде старомоден.Това води до зараждана на студентски бунтове. Провежда се референдум и дьо Гол е принуден да се оттегли от управлението на страната.шар
На следващата година -1970 -той умира в семейното имение Коломбе- де- дез- Еглиз.
Всички във Франция разбират, че ги е напуснала една личност, направила толкова много за израстването на страната след Втората световна война. Неговият политически път е сравняван с постиженията, направени за Франция от великия Наполеон.




В чест на дьо Гол- Международното летище е наречно „Шарл дьо Гол“, Парижкият площад и още много паметни места.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+