10 интересни факта за викингите

Викингките са известни за нас като владетели на студените морета, които нападали други племена със варварска жестокост.%d0%b2%d0%b8%d0%ba%d0%b82
Все повече археологически находки започват да разкриват и доказват други истини за тези северни великани.
1. Вероятно те са първите, пресекли Атлантическия океан и открили Северна Америка. Генетични изследвания доказват наличие на маркери, които показват европейски прадеди у някои индианци.
2. Намерени са гробове в Англия на викинги, по чиито зъби има изрязани знаци. Защо е направено?- за украшение или като знак за по-висок социален статус.

3. Доказана истина е, че викингите били изключителни мореплаватели. Те се движели и в най-мрачни и опасни дни из всички морета. За своята ориентация използвали кристал-слънчев камък. По неговата реакция на светлина, те умеели да се орентират в морето. Казват , че носели със себе си и врани, които пускали пред корабите си и ако те летели спокойно над водата, корабът се движел, но ако птицата се връщала, за да кацне- това означавало, че иде буря.
4. Викингите били и добри земеделци. Обществото им било разделено на прослойки и дори по-заможните имали роби.
5. Викингите са измислили ските като начин за придвижване и развлечение в зимни условия.
6. Викингите обичали чистотата и красотата. Те имали добра хигиена, защото се къпели къпели в топлите извори с минерлни вода.
7. Викингите обичали дългите коси и бради, защото така приличали на своя бог, а и защото те били отличителен знак на свободния мъж.
8. Най-важен бог за викингите бил Один творец на вселената. Той живеел в град, който обитавали, падналите в битка войни. Всеки ден тези войни правят битки. Убиват се един друг, но вечер отново оживяват.

%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d0%ba
9. Валкирия е летящата над бойното поле богиня, която дава победата на този, който и покаже Один. Ако не него му бил безразличен изходът от сражението, Валкирия сама решавала кой да победи. Тя избирала и кой да падне в битката, а после го понасяла към небето.
10. Викингите имали изкуство. Намерени с прекрасно украсени техни оръжия и бижута.
Едно е ясно- този народ, както всички други е имал свои познания за света, свои обичаи и традиции и собствено изкуство.




Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+