Защо англичаните пият толкова много чай?

https://www.art1a1d.comЗащо англичаните пият толкова много чай?

От XVІІІ век насам англичаните са консуматори №1 на чай в света на глава на населението, а днес статистиката сочи, че консумират близо 2 кг чай годишно на човек.

Нито в Китай, нито в Япония чаят не се радва на такава популярност. Нито дори в Турция, където черният чай е национална напитка. Особеното е, че всъщност Англия не е първото място, където чаят е представен, та да си кажете, че това са европейските пионери и си защитават честта да са първи.

Не, чаят в Европа се появява най-напред в Португалия. Първи португалците започват да търгуват с Макао в средата на XVІ век, после холандците. Амстердам е градът с една от най-старите европейски чайни, което не бива да ни учудва, защото холандците винаги са били много отворени към всякакви треви и билки.

Първата третина на XVІІ век чаят вече е известен в Париж, после руският посланик представя тази мода в Русия, където цар Михаил І много го харесва, и така се слага началото на руската традиция на пиене на чай в самоварите.

Ако ви прави впечатление Европа много си пада по чая. Тук правим уточнението, че става въпрос за китайския чай, който днес наричаме зелен. Бил е известен с името ча, а на други места с тай. От тай става тии или тее.

Ние на Балканите използваме думата чай, макар че звучи малко като снадено от ча и тай. Идеално, върши работа.

Дотук добре. Всичко е ясно. Обаче все още нищо не сме споменали за англичаните. Спокойно. И това ще стане, просто ви въвеждаме в ситуацията.

Чаят достига до Англия малко преди реставрацията на монархията през 1660 година. Тогава вече са известни кафето и шоколада и тази нова напитка се продава в Тий Хаус на някой си Томас Гарауей, който дори описва напитката в нещо средно между памфлет и реклама в един брой на списание “Меркуриус политикус”. Там за чая са казва, че е много лесен за приготвяне, приятен за пиене, с чудесно освежаващ ефект и помага дори за леки настинки. Гарауей уточнява, че вече се продавал навсякъде. Обаче имайте предвид, че това била модна напитка за богатите. Простолюдието все още не пиело чай. Заслуга за въвеждането на чая има и кралица Катарина – съпругата крал Чарлз ІІ, която е португалка. Ето как в кралското семейство започнало да се пие чай, а оттам и в целия кралски двор.

Така към 1750 година вносът на чай в Англия се учетворява, та чак тръгнал слух, че англичаните пиели вече повече чай, отколкото джин. Обаче има и нещо друго.

Освен мода чаят е и част от английската индустриална революция. Собствениците на фабрики въвели чаената пауза официално за работниците в следобеден час, като по този начин те получавали нова енергия – чай плюс нещо сладко. И това увеличило работния ден и продуктивността. Към това прибавете факта, че водата за чай трябва задължително да кипне, така че по този начин се унищожават всички бактерии. От медицинска гледна точка чаят бил препоръчван като средство за борба с дизентерията, холерата и тифа.

Ето как пиенето на чай в Англия от една страна утвърждава монархията, от друга е част от икономическия подем, а от трета предпазва от заболяване.

Тези три фактора направили чая в Англия нещо повече от напитка. И именно на това се дължи неговата популярност до ден днес.



Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+