Слънчево място за сенчести хора

Историята на Монако е историята на едно пиратско гнездо, което се превръща в оазис за милионери от цял свят. Звучи като приказка, но е истина. Наистина приказен е обаче животът на супербогаташите в Монако днес.

Добре дошли в рая!

Всичко започва с един пиратски трик, но не като в приключенските романи, а реален. Място на действието: Средиземно море и по-точно – една скала със стратегическо значение. Франческо Грималди, рицар от Генуа, който предвождал група разбойници, почукал на портата на францисканската крепост, разположена на въпросната скала:

“Това се е случило преди 700 години. Те били преоблечени като монаси. Когато влезли в крепостта обаче, извадили мечовете си и убили хората, които живеели там”, разказва Мишел Букие, председател на туристическата служба в Монако.

И до днес гербът на страната изобразява двама монаси, които размахват меч. Означава ли това, че управляващият Монако род Грималди не е нищо друго освен банда пирати? “Преди 700 години крепостта била всъщност там, за да бъде превзета”, казва с лека усмивка Букие.

21 000 души от общо 33-те хиляди граждани на Монако са милионери

Известният писател Самърсет Моъм нарича Монако“слънчево място за сенчести хора”. Не се знае дали това се отнася и за самото начало на княжеството, но пиратите, нахлули в крепостта, остават там завинаги. Монако има своята роля в историята, воювайки с или срещу Испания, Сардиния и Франция. Успешни бракосъчетания на наследниците на Грималди се редували с кървави битки.

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/06/0b24afb2598f5aef7bdc2050654f453a.pngМалкото княжество ту губело независимостта си, ту си я връщало отново и така до края на 19-ти век. Монако загубва 80 процента от територията си, но пък извоюва пълната си независимост като държава-джудже с територия от цели два квадратни километра между френския град Ница и днешната френско-италианска граница. Само че как може да се оцелее финансово на тази малка площ?

Княз Шарл Трети имал една идея и един приятел, който бил доста обигран предприемач: Франсоа Бло. Прозвището му е “вълшебникът от Монако”. Неговото “Казино” жъне за кратко време невероятен успех заради премахнатите данъци. Благородници от цял свят идват в Монако, за да се забавляват и… остават.

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/06/1тътъ.jpgДнес това е най-малката държава в света след Ватикана. Що се отнася до доход на глава от населението обаче, джуджето Монако е в клуба на най-богатите. 21 хиляди души от общо 33-те хиляди граждани са милионери. И сред тях със сигурност има няколко пирати и сенчести личности.

100 милиона евро за едно жилище – какво му плащаш!
Лукс, лукс и пак лукс

Привлечени от липсата на данъци, супербогаташи от цял свят показват луксозните си яхти в пристанището на Монако. Тази година най-високата цена за недвижима собственост достигна нов рекорд: 70 хиляди долара за квадратен метър. Голяма част от плуващите в разкош жители на Монако са клиенти на Камия Могадам. Той има магазин за килими и се занимава с вътрешен дизайн. Затова често посещава жилища с невероятни размери от по 1000-1500 квадратни метра, които струват до 100 милиона евро. “Когато изпратя там мои сътрудници, те не могат да проумеят това, което виждат очите им”, казва дизайнерът.

Монако – Дисниленд за силиконово подплътени дами и самонадеяни господа с дебели портмонета. “В някои от палатите има 25 души прислуга. В банята например всичко е от злато. Колите се качват с асансьор и се паркират пред апартамента. Тук е като във филмите за Джеймс Бонд”, разказва Камия Могадам. Той самият е един от малкото жители на Монако, които работят, за да изкарват прехраната си. По-голямата част от съгражданите му, пардон, сънародниците му, имат само една задача – да харчат парите си.

Автор: Т. Крон, М. Липчева

Редактор: Д. Попова-Витцел

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+