До 10 години всеки ще чете чужди мисли

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/08/big_660_046e8e30b8775c2efda4e0e897f18f02.jpgМлада компания, основана от бивш служител на Фейсбук и Гугъл, работи по амбициозен проект за умна шапка, способна да чете мислите на човека.

В рамките на едно десетилетие телепатията ще стане достъпна, уверява Мери Лу Джепсън, един от основателите на стартъпа Openwater. Подготвяното устройство за четене на мисли представлява обикновена шапка с вградени в нея сензори, съобщава TechNews.

Мери Лу Джепсън, бивш мениджър от Facebook, основава Openwater през 2016 г. Стартъпът вече е създал съответната технология за четене на мисли, но я пази строго в тайна, тъй като разработката все още не е патентована.

Джепсън има богат опит в различни ИТ проекти, тя е един от разработчиците на платформата за виртуална реалност Oculus VR (придобита от Facebook). Освен това Джепсън е работила в екипа на Google X – подразделението за перспективни технологии на интернет гиганта, където е съветвала Сергей Брин.

В последните 5 години Мери Лу Джепсън е регистрирала над 100 патента, най-вече в сферата на оптоелектрониката. Тя е професор в Масачузетския технологичен институт и съосновател на програмата „Лаптоп за всяко дете” (OLPC).

„Openwater разработва устройство, което ще позволи проникване в главата на човека. Това разкрива нови възможности за диагностика и лечение на болести, а погледнато по-широко – за общуване с помощта на мисли”, казва Джепсън.

От компанията оборват опасенията, че умната шапка ще се използва като средство за тоталитарен контрол над хората. Шапката ще работи само когато човек сам пожелае това, уверява Мери Лу Джепсън.

Според нея, умната шапка не само ще спести на хората времето за предаване на информация с помощта на речевия апарат, но ще им даде предимство спрямо изкуствения интелект, за който се предполага, че може да установи превъзходство над човека.

Нещо повече, екипът на Openwater говори за хипотетична възможност хората да общуват с животни с помощта на разработваното от компанията устройство.

материал на https://petel.bg/

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+