Най, най- високите… постройки

Знаете ли кои  са най- високите постройки на земята, съществуващи днес ?
Вероятно веднага се сещате за някоя… Ето интересни рекорди на строителна височина:

https://www.art1a1d.comНай-високата сграда – Бурж Халифа, Дубай

Най-високата сграда в света е висока 828 метра и има 160 етажа. В нея се помещават офиси, 900 частни апартамента, Хотел Армани, фитнес на четири етажа, наблюдателна площадка на 124-ти етаж, ресторант и др.
Най-високата пирамида – Гиза, Египет

https://www.art1a1d.comТя се намира на 16 километра от Кайро. Никой не знае кога точно са построени пирамидите в Гиза, но се смята, че е било някъде около 2 600 години преди Христа.
Най-високата пирамида има височина равна на 45-етажна сграда. Тя е била висока около 147 метра, но с времето и корозията се е стопила до 137 метра. Била най-високата постройка на Земята чак до 19-ти век! Площта й е 52 842 кв. метра.
Малките блокове, които я изграждат са с тежест 2 тона, а някои от най-големите достигат до 70 тона. За направата на голямата пирамида са били необходими 2.5 милиона каменни блока. Как древните египтяни са построили такова здание и до днес не е ясно.

Най-високият мост в света – Милау, Франция

https://www.art1a1d.comВисок 343 м. от основата до върха на най-високия си пилон, Милау е най-високият транспортен мост в света. Той е няколко метра по-висок от Айфеловата кула и 37 м. по-нисък от Емпайър стейт билдинг.
По пътя от Париж за Монпелие се минава по Виадукт Милау, който струва 400 000 милиона евро и е открит официално през декември 2004 г. От моста се разкрива приказна гледка към града.
През 2012 година обаче той може да бъде надминат от мост Балуарте, който се строи в момента в Мексико.
Най-високата църква – Улм, Германия

Тя е висока 161 метра и е била най-високата сграда в света в периода 1890 – 1901, но днес е първенец само между църквите. Катедралата е в готически стил и е била пощадена при бомбардировките по време на Втората световна война. Посетителите могат да изкачат 768-те стъпала до галерията на върха й.
по материали от масовия печат

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+