На СПА в Сърбия

Бhttps://www.art1a1d.com/елград е само на окоо 450 км от София И нали се задават големите зимни празници,  защо да не отскочите до съседите. Те са известнине не  само със своето гостоприемство, добра храна и питиета, но и като нас си имат чудесна природа. Но странно защо за българите, Сърбия е толкова близка, че чак е пренебрегвана като туристическа дестинация.
Запознанството със Сърбия трябва да започне с Белград, разположен на реките Сава и Дунав. Според някои от историците, корените на града се крият във времената на келтите. В памет на миналото си, местните жители са съхранили крепостта Калемегдан, от която се откриват живописните Сава и Дунав, дворците на сръбските династии Обреновичи и Карагеоргиевичи, с големи заслуги за изграждането на Сърбия след получаването на независимост от Османската империя. В днешно време, разкошните зали на старинните сгради се заемат от кметството на града и президентството на Сърбия.

Главна забележителност на Сърбия са балнеологичните курорти, които те наричат с простото „Баня“. Това са диагностични комплекси с минерална вода и собствени СПА – центрове. За оздравителния процес се използват само природни ресурси – вода, кал и въздух. За любителите на активната почивка, курортите в Сърбия предлагат разнообразни и увлекателни екскурзии. Най-посещаваните места са паметниците на средновековната архитектура, древните манастири и селото Кюстендорф в района на Златибор, създадено по проект на известния режисьор Емир Костурица.

Върнячка Баня

https://www.art1a1d.comНай-популярният СПА-курорт в Сърбия заема голяма паркова зона. Наоколо има средновековни къщи, охранявани от ЮНЕСКО. Местните целебни източници са били известни преди повече от 2 хилядолетия, когато в тях са се къпали само римските патриции и легионерите на император Константин. Днес, на разположение на почиващите са басейни, душове и вани с минерална вода. За получаване на максимален ефект, лекар съставя оздравителна програма за всеки индивидуално. Минералната вода е подходяща за заболявания на стомашно-чревния тракт, бъбреците и пикочната система, както и за болни от диабет.

Атомска Баня

https://www.art1a1d.com/Няколко минути по планинската серпентина и пред погледа се открива живописна долина. Планинските склонове са покрити с гъста букова гора. Зелени ливади, градини с плодни дръвчета и лозови масиви се простират от двете страни на пътя. В самия център на тази прелест се намира защитеният от силни ветрове курортен град. Атомска Баня дължи известността си на водата от вулканичен произход, която съдържа редки за минералните води елементи като цезий, рубидий, стронций, литий и селен. Звучи невероятно, но силата на водата тук лекува сериозни заболявания като ревматизъм. Наистина, процедурите трябва да се повтарят през 6 месеца. Водата действа благоприятно на хронични гастрити и функционални нервно разстройства.

Златибор

https://www.art1a1d.comТози град сякаш е изтъкан от светлина и топлина. Ефектът се създава от единствения в света вид борове със златист оттенък на стволовете. Така горите изглеждат постоянно като залети от слънчева светлина. Това усещане остава дори и по време на дъжд. Идеята в Златибор да се построи санаториум възниква в края на 19 век. Тогава учените от Белградския балнеологичен институт установяват, че в Златибор има особен климат. Това е единственото място в света, където се смесват средиземноморски и алпийски климат. В града е слънчево, като на морски бряг и свежо, като в алпийска гора. Не е чудно, че в основата на оздравителните програми лежи точно климатолечението. Озонът, обогатяващ планинския въздух усилва снабдяването на тъканите с кислород и повишава имунитета. Близостта до морето насища атмосферата с йод и подобрява функцията на щитовидната жлеза. Санаториумът разполага със съвременно оборудване за диагностика, лечение и рехабилитация.

В оздравителните програми влизат хидро- и електротерапия, електростимулация, лечебна физкултура, аква-аеробика и разходки в планината. Най-предпочитани са програмите с уникални методики за намаляване на теглото на деца и възрастни. Те включват специфичен режим на хранене, физическо натоварване и занятия с психолог. Златибор е специализиран и за рехабилитация след хирургична намеса.

Баня Ковиляча

https://www.art1a1d.comБаня Ковиляча се намира в западната част на Сърбия, в региона Подрине, получил названието си от река Дрина. Основните лечебни достойнства на курорта са термалните източници и калта със сяра. Целебните свойства на местните водни източници са известни още от 16 век. В днешно време програмите на курорта са разработени от специалисти. Освен водните процедури, задължително се включват масажи, кинезитерапия и физиопроцедури. Желаещите могат да се подложат на антицелулитен курс и специални програми за отслабване. Курортът е специализиран за лечение на безплодие, ревматизъм и заболявания на опорно-двигателната система.

материал на https://dovolna.bg/

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+