SOS за умните в клас

https://www.art1a1d.comОт много години не ми се бе случвало да поема първи клас, в който 80 процента от децата да могат да четат- почти гладко, да смятат до 20 и да бъдат толкова сръчни и бързомислещи. Браво на семействата и колегите от детските градини и предучилищните групи!!!
Това ме радва, защото с тези деца като говоря се разбираме, но от няколко дни ми поставя сериозен въпрос: Как да продължа напред, защото:
1. За тези деца следването на разпределението, по което съм длъжна дa работя и материалът в Букварчето и Математиката са скучни. Тези деца знаят това, което започват останалите сега да учат, а не защото учебничетата са направени лошо.
2. Всяка идeя за индивидуална работа с тази голяма група ще ме натовари в повече.
Мисля тези дни и вече съм убедена в едно:
Каквото и да казват програмите и разните начини за интригуване на тези деца в учебния процес- аз не мога и нямам моралното право да ги държа на едно място.
И тъй като съм длъжна да следвм програмата, а и да работя по утвърдената структура на урока, защото иначе ще бъда в нарушение реших:
Ще намеря подходящи помагала по отделните предмети- дано да има такива и с тези деца, които се справят самостоятелно с даденото в учебниците за първи клас,  ще работя различо. Те ще имат работа от други източници, а в  часа за допълнителна работа, в който нямам  деца за работа със затруднения в обучението, защото нямам такива деца  – ще работя  с тези ,,бързаци”.
Много бих искала някой колега да ми подхвърли идея как да работя в полза на бързите и умни деца и да не ощетявам тези, които просто си вървят с работата по програмата като се има предвид, че не разполагам с никакви технически средства като-проектор, компютър, ксерокс, лаптоп, интерактивна дъска…
Зная , че може и без техничесвки средства в начален курс, но поне ксерокс  трябва да имам…

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+