5 суеверия на Хелуин

Милиони хора по света отбелязаха Вси светии или Хелоуин. Празникът е католически, но е дошъл от древните келти.
1-хелоуинНа 1 ноември келтите празнували Нова година – Самейн. Те вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между мъртвите и живите, а сенките на умрелите през изминалата година навестяват Земята. Тези души търсели живи тела, в които да се вселят. Затова живите се маскирали с животински кожи и страшни маски с надеждата да уплашат привиденията и да се предпазят от тях. Оставяли им храна отвън, за да не влизат в домовете им. След това се събирали около големи огньове, запалени от жреците.
По-късно папа Григорий IV през 853 г утвърждава този ден за почит към всички християнски светци и мъченици.
Хелоуин е особено популярен в Ирландия, Великобритания, САЩ и Канада. Предполага се, че тържествата на този ден са свързани с древна келтска традиция. С течение на времето традициите на празника са се променили, но той става все по-популярен.
Основният цвят на празника е оранжевият.
Костюмите вече са вече от животински кожи, а само страшни или на свръхестествени герои-върколаци, вещици.
Обичаят да се ходи от къща на къща, за да се събират бонбони и дребни сладки в миналото бил, за да се помогне така на бедните, които в замяна трябвало да се молят за доброто на дарителите си.
В нощта на Хелуин се правели гадания. Един начин на гадаене бил като момичетата се оглеждали пред огледало под светлината на свещ и тогава можел да се появи образът на бъдещия им съпруг. Традиция било да се влиза в стари къщи, където вероятно живеели духове и посетителите били плашени от техните викове. В някои страни сега се правят такива атракционни къщи, които са оборудвани по правилата за безопасност .
В Ирландия – тъй като по това време на годината има добра реколта от ябълки ястията в празничната нощ са предимно сладкиши от ябълки с карамел, бонбони от тиква и специален празничен хляб.
С празника са свързани и различни суеверия:
Ако черна котка ти пресече пътя на Хелоуин, това носи късмет. Ако котката е бяла, е на нещастие.
Ако чуете стъпки зад гърба си на Хелоуин, не се обръщайте! Поверието гласи, че така ще предизвикате смъртта.
Ако гледаш пламъка на свещта в нощта на Хелоуин, ще надникнеш в бъдещето. Ако пламъкът на свещта стане син, в стаята има дух.
Момичетата, които през нощта на Хелоуин отидат с фенера до поток или река, ще видят образа на бъдещия си съпруг във водата.
На Хелоуин не се ходи на лов, защото душите на ловците ще бъдат откраднати от злите духове.

Ако обичате историите за отвъдното – Хелуин Ви даде  възможност да се превърнете в част от мистерията като сте се маскирали, костюмирали и взели страшни фенери в ръцете!

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+