Скулптури- атракции от цял свят

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/07/5_1444915208.jpgСкулптурите, които ви предлагаме да видите, не са толкова известни, но затова пък са уникални по замисъл и изпълнение.
Тези забавни, странни, а понякога и плашещи творения изразяват философските идеи и носят гражданските позиции на авторите си.

И със сигурност остават завинаги в паметта на тези, които са ги видяли, защото са нещо като запазена марка на градовете, в които се намират.

“Бягащи коне” от Робърт Глен (Лас Колинас, Ървинг, Тексас, САЩ)
Това еhttps://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/07/fgfg1.jpg една от най-големите скулптурни групи на коне в света. Тя е посветена на дивите мустанги, които са били “важни обитатели” в цялата история на щата на Тексас. Конете, които са с големина от 1,5 пъти повече от реалните размери, бягат през речно корито с фонтани, които създават ефект на вода, разпръскана от копитата им. Конете символизират неудържимия дух, инициативата и освободения от оковите начин на живот, които са били от основно значение за щата в неговите пионерски дни.

“Разширяване” от Пейдж Брадли, Ню Йорк, САЩ
“Разширяване” е женска фигура, наподобяваща самата авhttps://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/07/768xerer.jpgторка, която често ползва себе си за модел, която стои в поза “лотос. Нейното разширено съзнание поражда светлина, която се излъчва от нея, но в същото време напуква нейната бронзова “кожа”.Светлината се освобождава през образуваните пукнатини. Нейното освобождение обаче заплашва целостта на нейната собствена физическа обвивка.

Брадли пише: “Щяхме ли да можем да съществуваме, ако бяхме без физическата си обвивка?”. “От момента, в който се раждаме, светът се е погрижил да имаме обвивка, в която да сложи: номер на социалната ни осигуровка, пол, раса, професия”, казва Брадли. “Аз размишлявам дали повече зависим от обвивката, в която се намираме, или от това, което сме вътре в себе си.”

“Анонимните минувачи” от Йежи Калин, Вроцлав, Полша
https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/07/yuyu.jpgСкулптурата в оживената част на града на ул. “Swidnicka” във Вроцлав е в памет на загиналите или преминали в нелегалност по времето на военното положение през 1981 година, когато Вроцлав взема участие в антикомунистическите действия. Хиляди изчезват тогава, не без участието на тогавашната власт и армията.

“Обувки на брега на Дунав”, Будапеща, Унгария

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/07/reerer.jpgСкулптурата е в памет на убитите от нацистите евреи в Будапеща по време на Втората световна война. Накарали ги да си свалят обувките. След това ги застреляли във водата. Телата на жертвите били отнесени от течението. Да напомнят за трагедията останали само обувките им на брега. Идеята за монумента е на Ган Тогай и е реализирана от Гуила Пауер.

“Не” на насилието” (известна също като “Завързания на възел пистолет”), Ню Йорк, САЩ
https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/07/768xhghgh.jpgСъздадена е от шведския скулптор Карл Фредрик Рейтерсворд (Carl Fredrik Reutersward) в края на 1980 г. в памет на убийството на Джон Ленън, който е бил приятел със скулптора.

“Да разкъсаме оковите” (Break through from your mold), Филаделфия, САЩ
https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/07/rtrt.jpgТази композиция символизира стремежа към безсмъртие. 4 фигури – на едно и също лице, което постепенно се събужда от сън, разчупва оковите, и се хвърля към вечния живот.

“Черното привидение” (Juodasis Vaiduoklis), Клайпеда, Литва

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/07/768x565656.jpgСпоред легендата, през 1595 година един от пазачите на замъка “Клайпеда” видял призрак, който предупредил охраната, че градът трябва да увеличи запасите си от зърно и дървесина. Като казал това, духът изчезнал. Смята се, че ако се сприятелиш със свръхестествено същество, това ще ти донесе богатство и щастие.

“Пътешественици (Les Voyageurs), Марсилия, Франция
https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/07/768xyuyuyu.jpgСерията скулптури на французина Бруно Каталано са инсталирани на пристанището на Марсилия през 2013 г. На всяка фигура липсва значителна част от тялото. Остава само да гадаем за причините за празнотата, дали, че на тези хора нещо им липсва, или те просто са оставили някъде част от душата си, докато са пътували…

Мемориал на Нелсън Мандела, Южна Африка
https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/07/ghghgh.jpgКомпозицията е създадена в чест на 50-годишнината от ареста на бореца за правата на човека в периода на апартейда. Паметникът е издигнат, там където Мандела е арестуван, и се състои от 50 стоманени колони, символизиращи решетките на затвора в Южна Африка, където той е прекарал 27 години.

“De Vaartkapoen”, Брюксел, Белгия
https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/07/8o8989.jpgСъздадена през 1985 г., този хумористична статуя показва един полицай, натъкнал се на престъпник, който се криел в канализационната шахта.

“Хипопотами”, Тайпе, Тайван
https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/07/768xe4rrer.jpg
Парк на игуаната, Амстердам, Холандия
https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/07/768xuiuiuiui.jpg

“Наблюдател”, Братислава, Словакия
https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/07/768xuyu.jpgНа английски език, тази скулптура се нарича “Работник”, но името й на словашки се превежда като “наблюдател”. Това е бронзов водопроводчик наблюдаващ минувачите направо от канализационния люк. Туристите вярват, че ако потъркат ръката си в скулптурата, всичките им желания ще се сбъднат.

“Висящият човек” на Дейвид Черни, Прага, Чехи
https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/07/ll.jpgТази скулптура изобразява основателя на психоанализата Зигмунд Фройд. Скулпторът Давид Черни (David Cerny) създал това произведение в отговор на въпроса каква роля ще играят интелектуалците в новото хилядолетие. Според автора, основателят на психоанализата е олицетворение на интелектуалеца през 20-ти век.

Свине пред търговския център Rundle Mall, Аделаида, https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/07/lll.jpgАвстралия. Прасетата се казват Оливър, Август, Хорацио и Трюфел.

“Неизвестен чиновник”, Рейкявик, Исландия
https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/07/768xfgfgf.jpg

Може би единствената статуя в света, посветена на безличния бюрократ.

/ материал на Валерия КАЛЧЕВА /

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+