Критици

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/07/halil-djubran-2-768x480.jpgХалил Джубран (1883-1931) е един от най-необикновените мъдреци на ХХ век. Ливанец по произход, той прекарва по-голямата част от живота си в Америка. Загадъчната му личност, европейски изтънчена и фина и ориенталски древна и мъдра, продължава да вълнува хората по света. Тук публикуваме откъси от три негови книги с притчи: “Лудият” (1918), “Предтечата” (1920) и “Странникът” (1932). Някои от тях се публикуват за пръв път на български език.

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/07/wpid-wp-1400945713619.jpegЕдна вечер човек, който пътуваше на кон към морето, се спря край един хан. Той скочи от коня и като го върза за едно дърво, влезе вътре.

В полунощ, докато всички спяха, мина крадец и отведе коня му.

На сутринта човекът се събуди и видя, че коня му го няма. И се натъжи много за своя кон и за това, че се е намерил човек, който да го открадне.

В това време другите пътници, които бяха отседнали в хана, наизлязоха навън и като разбраха, какво е станало, започнаха да го обсъждат.

И един от тях каза: “Колко глупаво е било от твоя страна да оставиш коня си извън конюшнята!”

И друг: “Още по-глупаво – дори да не му спънеш краката!”

И трети: “Каква абсурдна идея – да пътуваш към морето на кон!”

И четвърти: “Само най-големите мързеливци използват коне!”

Тогава пътникът се хвана за главата и викна: “Леле, хора! Понеже моят кон беше откраднат, вие побързахте да ми кажете веднага всички мои пороци и грехове! Но чудна работа – дори една критична дума не изрекохте за онзи, който ми открадна коня!”

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+