Пътят на парфюма

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/10/4-single-default.jpgДумата „perfume” произхожда от латинската фраза „per”, която означава „през” и „fumus” – „дим”. Историята на парфюмерията е толкова стара колкото и историята на човечеството. Намират се литературни или археологически свидетели от най-старите цивилизации, в най-далечните култури, които разказват за ароматите, мехлемите и парфюмите.

Парфюмът се появява в зората на великите цивилизации в Египет, Шумер, Китай, Индия. Ароматните субстанции се използвали както при религиозни ритуали, така и като част от удоволствията на всекидневието.

За пръв път парфюмите са били използвани от египтяните преди повече от 3 000 години. Египетските папируси отпреди 3000 години свидетелстват за употребата на парфюми от жените на фараоните, които лепели по лицата си топчици от смес на мазнини със смоли и най-различни миризливи съставки. Парфюмът, считан за дар божи, е бил използван и за балсамиране на фараоните. Те предали своите знания на гърците и римляните.
По-късно гърците при отдаване почит на воините, паднали в битките, ще ги оросяват с парфюми. Той ще служи също и като средство за масажи в баните или за допълнителна наслада по време на пиршествата.

Римските императори ще го използват за заличаване на следите от нощните оргии. В Kоринт за първи път се обединява търговията с аромати, изработването на парфюми и производството на флакони за тях.
В началото на 13 век, Кръстоносците пренесли парфюма със себе си. В реванш, през средните векове в Европа, християнството ще анатемоса използването на парфюма. Но това ще продължи кратко време. Със завръщането си от Ориента кръстоносците ще донесат нови парфюми, които ще хвърлят в истински захлас дамите. Но парфюмът ще се използва и за други цели, като дезинфекционно средство срещу големите епидемии от чума, холера, едра шарка, така че в през 16 век, парфюмът добил популярност в цяла Европа. По време на Ренесанса естетиката ще стане по-фина и по-изтънчена. Използването на парфюмите ще се разшири още повече. Ароматичните води – ментол, роза, портокал, ще бъдат въведени в дворците. Великите откриватели на новия свят ще донесат от Америка и Индия продукти с нови миризми: какао, ванилия, тютюн, шибой. Те ще разширят ареала и ще внесат екзотична нотка в аромата.
Използването на парфюм достига своя връх в двора на Луи XIV във Франция, която остава една от най-големите страни – производители на аромати в света. И всички знаем веселите истории за френския двор, перуките с въшки и телата, които миришат едновременно на парфюм и на пот. Ако в двора на Луи ХIV миризмите и упойващите благоухания ще служат за замаскиране на една занемарена хигиена, то при Луи ХV дворецът се превръща в образец на чистота и приятен мирис.

Историята преминава през популяризирането на френската парфюмерийна промишленост, съперничеството й с прочутите флорентински парфюмеристи и наченките на модерната парфюмерийна промишленост, станала факт след Първата световна война.

През втората половина на 20 век се развиват много нови технологии за производство на парфюми, позволяващи създаването на нови аромати, за които преди дори не сме мечтали. В резултат на това бързо се увеличава броят на новите аромати излизащи на пазара, появяват се и множество различни и вълнуващи тенденции в областта на парфюмерията.

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/10/old_perfume_.jpgСчита се, че Франция е родината на съвременната парфюмерия, а и до днес тя продължава да държи първенството. Всяка година на пазара излизат над 400 нови парфюма благодарение на съвременните химични и парфюмерийни технологии за изкуственото синтезиране на мирисни молекули. За да изчезнат след три-четири години 90% от тях и мястото им да заемат нови.
Над 260 предприятия, групирани в корпорации, произвеждат парфюмерийни продукти в постоянна надпревара да синтезират и лицензират все по-модерни и по-ефективни. Това, което поражда, от една страна, жестока конкуренция, а от друга, стимул за непрекъснат прогрес. В света съществуват около 2 000 различни ухания, естествени и синтетични, с които съвременните парфюмерийни компании създават още по-разнообразни и вълнуващи аромати.
Днес производството на значителна част от парфюмите е съсредоточена в пет-шест мултинационални компании. Техните аромати се купуват от световноизвестните модни къщи и козметични компании.Бум в производството на парфюми е появата на синтетичните продукти. Наред с традиционните роза и жасмин, те допринасят за разнообразието от ароматни композиции. Съвременното производство на парфюми е сериозна индустрия, а търговията с тях е с глобални мащаби. Намесват се и секретните разработки на специални аромати, класиката в жанра, рекламата на най-новото. Производството на качествени аромати е скъпоструващо – необходима е изключително добра изследователска, складова и индустриална база, цените на естествените суровини са много високи. В момента се работи повече с готови аромати, които парфюмеристът иhttps://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/10/960-540-parfium-aromat.jpgзбира и поръчва на доставчика.
Върху създаването на парфюмите днес огромно влияние оказва маркетингът. Първо се проучват нуждите на пазара от даден аромат, информацията се анализира и се отправя под формата на конкретна задача за реализация към парфюмериста. Конкуренцията е огромна, а празни пазарни ниши няма. Всеки голям производител на парфюми търси нова актуална миризма, която да наложи дори и за един сезон – например лимити раните летни ароматни линии.
Макар че, ако се позовем на мнението на Жерар Делкур, един от големите “носове” на Франция – “всичко зависи от марката, големите парфюмерийни гиганти не създават нови аромати всеки сезон – за това са необходими около две години”.

материал на http://fragrisima.blogspot.bg/

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+