Букелон

На територията на нашата страна е имало големи и красиви дворци и крепости, църкви, но нали сме си на кръстопът,%d0%bc%d0%b0%d1%805 всяко преминаване на различни нашественици е унищожало направеното и днес е запазено много малко от старите славни времена на България.
Има едно селце- Маточина. То се намира в подножието на Сакар планина, а над него извисява снага една от малкото запазените в цял ръст кули на крепостта, която днес наричаме Маточинска крепост, Вукелон или Букелон, така както се е наричало селището във времената на Византия.
Учените определят самата кула от тип джонтон- кула, която е била последна защитна позиция на дадена инфраструктура или кула- замък. В мирни времена такива кули се използвали за затвори.
Маточинската кула е запазена почти в естетвен ръст- 18 метра и тя е охранявала единствения достъп до до коларския път, водещ към платото.%d0%b1%d1%83%d0%ba2
Учените казват, че под тази кула има антична оградна стена и тя е с височина 1.80 м. От изследвнето на различни източници, учените предполагат, че в района на кулата са се разиграли важни исторически събития: битката за Адрианопол- 376- 382г.пр.н.е., когато римски легион търпи поражение и римският император Вален е обграден и убит; хан Крум води битка и превзема Вукелон, вероятно тук е пленен Никифор; цар Калоян води битка с кръстоносците в района на Вукелон. Във времето на Византия Вукелон е предаден на българите, но после българският владетел я връща. В Ос%d0%b1%d1%83%d0%ba7манско време крепостта запустява, а името на селището до нея става Фикел. В Руско-турската война селото е разрушено, а крепостта се извисявала самотна на платото.
През 1968 година останките от крепостта получват ,,национално значение” и се предприемат мерки за тяхната консервация.
Намарете време и посетете кулата, която се извисява на платото и от която се открива прекрасна гледка към долината на река Тунджа и съседката ни Турция .
Ще почувствате силата на отминали времена, а самата кула е станала декор във филма ,,Мика от Марс” 2005 година.
Това е един от малкото исторически обекти, създаден вероятно през 7-9- век и запазен в почти цял ръст .

За съжаление – казват, че по пътя към това село често са залавяне емигранти, тръгнали през нашата страна за Европа.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+