6 промени на мозъка от любов

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/10/120a105ec85b03a06fdf212396df5d2a.jpgЛюбовта е силно чувство, което прави големи промени с всеки.
Влюбеният човек смята, че всички емоции, които изпитва се случват в сърцето и душата му, но всъщност всичко се диктува от мозъка. Няма друг орган, който да е толкова дълбоко засегнат от вашите любовни взаимоотношения, колкото е мозъкът ви.

Той отива далеч отвъд усещанията за силна емоция и приливи на вълнение. Любовта е като майчинството/бащинството – променя начина, по който човек разсъждава и действа.

Ето и как точно:

1. Човек започва да се чувства пристрастен към половинката си.

Чували ли сте приказката, че любовта е опиат или наркотик? Е, може да има известна доза истина в това. Мозъкът реагира по един и същи начин, когато човек е зависим към наркотиците/алкохола и когато изпитва интензивни страстни чувства към друг човек. Еуфорията и гладът за още и още се активират от една и съща зона в мозъка. Разбира се, любовта е много по-здравословна от другия вид наркомания.

2. Човек започва да мисли за „нас“ и пренебрегва местоимението „аз“.

След като се влюби, човек спира да говори и мисли само за себе си. Мозъкът му автоматично приема промяната, а връзката която той споделя със своя партньор (или деца) става по-дълбока и значима от използването на местоимението от първо лице, единствено число. Тоест, истински влюбеният човек не би трябвало да действа егоистично.

3. Влюбеният човек помъдрява.

Влюбването е толкова добро за сърцето, колкото е и добро за психичното здраве на човек. Хората в споделена романтична връзка имат по-висока секреция на допамин в мозъка, което се свързва с изпитването на усещания като удоволствие, желание и еуфория. Проучванията отчитат, че тези чувства карат хората да са по-позитивни, да живеят по-дълго и щастливо и като цяло да реагират по-мъдро и зряло в различни ситуации.

4. Влюбеният човек е по-всеотдаен и по-малко критичен.

Една от най-големите ползи на любовта е, че човек разбира какво е подкрепа, давайки я и усеща какво е подкрепа, получавайки я (от другото лице). Изграждането на доверие в една връзка е от решаващо значение за това, а в случаят мозъкът помага много. Изследователите са открили, че когато се влюбим, областта на мозъка ни, която е отговорна за осъдителните ни критични оценки се изключва. Така че, когато сме влюбени, ние сме по-всеотдайни, по-добри и по-малко скептични.

5. Любовта действа антистресово.

Човек, който е изпитвал истинска любов, знае че само да хване ръката на партньора си, му е достатъчно, за да се успокои в труден момент. Проявата на любов доказано може да понижи кръвното налягане, да облекчи физическата болка и да намали стреса. Всъщност здравите, позитивни любовни взаимоотношения действат градивно и на мозъчната функция.

6. Човек започва да се чувства по-сигурен

Споделената любов внася чувство на спокойствие, баланс и сигурност в живота на човек. Той се чувства в безопасност, а изследванията са показали, че в мозъка на влюбения индивид се е „изключила“ частта, която контролира страха и негативните емоции.

материал на https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/10/tialoto-logo.png

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+