Роботи -учители

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/10/изтеглен-файл.jpgvbv.jpgВ последните години по качество на образованието на първо  място в света са Япония и Южна Корея. Една от причините за това първенство е включването на високите технологии в образованието на подрастващите от тези страни.

Saya
Японците си имат робот Saya, който разчита и показва емоции, чете лекции, прави контролни, отговаря на въпроси и пр. На децата им доставя удоволствие да си общуват с него и така научават много по-бързо, отколкото с традиционните подходи.

NAO
NAO

За корейските децатва е роботът NAO. В последните модели има модул. който им дава възможност да разговарят с учениците, да отговарят на техните въпроси, а така се стимулира детската любознателност.
Такива роботи помагат и на онези ученици, които са отсътвали от училище .
В Европа вече се говори как роботи ще заменят работата на педагозите. Ето какво казва сър Антъни Селдън, вицеканцлер на университета в Бъкингам :

“Cлeд 10 гoдини тpaдициoннитe yчитeли щe бъдaт зaмeнeни c poбoти, a cъщecтвyвaщaтa в мoмeнтa oбpaзoвaтeлнa cиcтeмa щe бъдe ĸopeннo пpoмeнeнa и щe cтaнe пo-индивидyaлнa”. Чрез тези учители ученето на всеки ученик ще е според възможностите му, защото роботът учител ще може да се приспособи към ocoбeнocтитe нa paбoтaтa нa човешкия  мoзъĸ и нepвнa cиcтeмa, aдaптиpaйĸи cвoй мeтoд зa oбщyвaнe .
С новите учители ще бъдат премахнати годишните планове и  всеки ученик ще учи според своя темп на усвояване на нови знания.
При добра автоматизация на образованието голям процент от него ще се изнесе от класните стаи .
Ролята на ,,живите” педагози ще бъде повече и предимно конторлна по отношение на процеса на образование на учениците..

Сър Антъни Селдън не забравя да предупреди, че тези високите нови технологии трябва да бъдат внедрявани внимателно, за да се избегне появата на инфантилни ученици. Ясно е, че и много учители ще останат без работа и това ще доведе до съпротивление на съсловието срещу навлизане на технологиите в клас.
И все пак живеем във времена на технологии и рано или късно, със съпротива или без- роботите ще станат учители, а шепата учители ще контролират образователния процес и то пак с помощта на технологии. Времена!

Убедена съм, че този материал ще предизвика много коментари, че няма как да бъде заменен живия човек в училище, защото там се работи с млади хора . Те имат крехка психика и трябва да усвоят норми на поведение, обнски. Да бъдат изградени характери, които ще се справят с житейски проблеми. Дали обаче човекът като специално създадние на природата и единица на обществото ще е важен за времената на роботите?

Имаше такъв филм, който се опитваше да покаже, че дори и тогава- човекът ще е незаменим. Дано, ама надали?

по материали от масовия печат

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+