Емотиконки и емоджита

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/10/resize_on_the_fly.jpgЕмотикона  е дума, образувана от латински и гръцки думи, които означават eмоция в образ, в икона.
Днес това са пиктограми, малки картинки на лице, което изразява определена настроение.

А защо само лице?
Ами установено и прието е, че само лицето има най-красноречив израз на човешките емоции.
Емотиконките се използват предимно при общуване през интернет.

Самият термин „емотикон“ влиза в употреба с появата на чата, за изразяване на емоциите в разговора. Най-популярният емотикон е усмихнатото човече (Smiley). То е създадено в САЩ през 60-те години на двадесети век. Съществуват най-различни видове емотикони, изразяващи най-различни емоции. Някои от тях са запазена марка на авторите си, но по-популярните от типа на смайли са се превърнали в обществена собственост.
Общото между всички емотикони- картинки, е че за изобразяване на лицето се използва кръг, а за фон на „лицето“ – обикновено някой нюанс на жълтото.

Първият Световен ден на емоджитата се отбеляза през 2014 г. Датата 17 юли е избрана, защото се появява върху емоджито за „календар“.

Много хора казват, че общуването с емоджита може да измести писмената реч в социалните мрези, но ето какво казва по този въпрос д-р Домингес: ,,„Целите на езика са комуникация и мисъл. Нуждаете се от език, за да мислите. Можете ли да мислите в емоджита?! Смятам, че дори хора, които ги използват много, за да комуникират, вероятно не прибягват до тях, когато мислят“

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/10/emoji-cult-of-mac.jpСпоред компанията Swiftkey, най-използваното емоджи във Великобритания през 2016 г. е било лицето, което се смее през сълзи. На второ място е лицето, което праща въздушна целувка, а червеното сърце е на трето място по популярност.

Популярността на тези картинки в нета вече е толкова голяма. а постоянното създаване на нови герои  е довело дори до създаване на професия: преводач на емоджита

Лондонска преводаческа агенция обявява такова вакантно място за преводач, който да обяснява на разбираем език какво означават използваните от толкова много култури символи.

Избраникът, който ще получава привлекателно заплащане, ще се присъедини към 3000-те лингвисти, владеещи повече от 200 езика, които работят за агенцията. Освен да изпълнява поръчки, преводачът ще трябва всеки месец да прави доклад за тенденциите в света и да търси културни разлики в употребата на емоджита.

Тъй като няма човек с такъв майчин език, кандидатите трябва да демонстрират страст към емоджитата и да докажат, че познават добре културните разлики в тълкуването им.

Директорката на агенцията е пуснала обявата, след като клиент поискал от нея семейната книга да бъде преведена на езика на емоджитата.

А всички , които имат нюх за правене на пари, започват веднага  да създават тези личица като пластмасови фигурки, които вече са завладели и най- малките деца у нас- първокласниците.

Те познават добре всяко едно емоджи, колекционират ги, благодарение на родителите си и си имат любимци. Не рядко при размяната на такива фигурки възникават и спорове или се появяват ,,малки измамници”, които тайничко прибират всяко емоджи, оставено без надзор от своя малък собственик.

по материали от масовия електронен печат

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+