Какво не знаем за котката – домашният ни любимец

КоткатаЕдно от най-милите, гальовни и красиви същества. В същttp://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/09/kakvo-ne-znaem-za-kotkata-domashniyat-ni-lyubimec-2.jpgото време обаче и едно от най-палавите. Домашната котка, отдавна е опитомена и е загубила голяма част от хищническите си инстинкти. Въпреки това тя си остава ловец, затова е добре да не забравяте за някои особености на характера й, когато се грижите за нея.

Има множество видове котки, като освен с различни породи се характеризират и с особености на характера. Така например, докато обикновената европейска котка е по-спокойна и ленива, то сиамската котка обожава да си играе и е доста нападателна. Освен това е по-агресивна и е нужно много търпение, за да я накарате да не драска непознати. А ето какво трябва да знаем за отделните видове котки.

Обикновена котка

Обикновената котка е най-широко разпространения вид от семейство котки. Тя се среща навсякъде. И тя като другите котки, мърка, когато е доволна. С хората е от много отдавна, а в древен Египет дори е била почитана като свещено животно. Бастет например, е била богиня с лице на котка и почитана като богиня на музиката, на танца и на майчинството. За разлика от кучето, котката е много независима! И не се привързва само към един стопанин, а може да бъде гальовна с всеки, който я храни и се грижи за нея.

Персийска котка

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/09/kakvo-ne-znaem-za-kotkata-domashniyat-ni-lyubimec.jpgПерсийската котка дължи и името и произхода си на Персия. Тя е по-ниска от обикновената домашна котка. Нейните косми са дълги, затова често трябва да се четка, а и несресаната козина на персийска котка допринася до увреждане на кожата. Тя е една от най-старите породи котки. Във Великобритания се нарича дългокоса (дългокосместа) или персийска дългокосместа котка. Изключително любвеобилна и неагресивна. Отглежда се лесно.
Сиамска котка

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/09/kakvo-ne-znaem-za-kotkata-domashniyat-ni-lyubimec-4.jpgЕдна от най-интересни и агресивни представителки на котките. Известна е с тъмнокафявата си козина и очи с черна окраска. Много добър ловец, но предпочита да ловува само за забавление, а не наистина да яде мишки. Обожава риба и мляко, както и останалите представители на котешкия вид. Гальовна е, но само към стопаните си. През размножителния си период е изключително агресивна.

Как да се грижим за котките?

Котките по принцип изискват много по-малко грижи от кучетата, не трябва да бъдат разхождани, нито къпани. Женските котки са по-чисти от мъжките, а и не са много придирчиви към храната.

Котките харесват месо, особено риба, както и мляко. Котешката храна е най-подходяща за тях, а понякога можете да ги нахраните и с хляб и млечна сметана — няма да откажат. Внимавайте обаче какво мляко им давате — не понасят много добре кравето, затова е по-добре да им давате кисело или сметана. Що се отнася до колбасите, ако не са домашно направени, ограничете количеството им до минимум. Твърде многото сол и мазнини в храните може да предизвикат окапване на козината, а и други проблеми.

Дръжте водата по-далеч от храната, в противен случай отказват да я пият. Добре е да приучите котката си, че може да се храни от два определени съда, така ще й е по-лесно и на нея, и на вас.
Котките се облекчават в пясък, който е добре да се сменя на 2-3 дни. Котешката тоалетна обикновено е леген или друг нисък съд, в който се поставя пясък и се подменя на няколко дни. За по-чувствителните, решение на проблема е котешка тоалетна от перлит, тъй като той абсорбира неприятната миризма. Друг вариант е да приучите котката си да ходи в тоалетната, но е добре да се консултирате с ветеринар, кой е най-подходящия начин да приучите любимеца си на правилни хигиенни навици.

Предпазване от вредители

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/09/kakvo-ne-znaem-za-kotkata-domashniyat-ni-lyubimec-3.jpgКотките, както и всички други животни, не са защитени от бълхи и кърлежи. Поради което е препоръчително да ги обезпаразитявате периодично. Едно от решенията е да носят специална каишка на врата си, или просто да ги закарате на ветеринар, за да ги обезпаразити.
Котките пренасят много заболявания, както кожни, така и сериозни вътрешни инфекции. Така че дори и само у дома да държите котката си, винаги, след като сте я галили си измивайте добре ръцете. Както знаем, котките постоянно се облизват и с езика си разпростират немалка част от бактериите по козината. Затова е най-добре да си миете ръцете, след като сте си играли с вашия домашен любимец.

Миризма при котките

Въпреки че са смятани за много чисти създания, женските котки по-лесно се гледат, отколкото мъжките. Вторите имат остра миризма, която не е особено приятно, а при чифтосване става още по-силна. Къпането обаче не е решение в този случай.
Чифтосване при котките

Най-често на пролет, настъпва периода на чифтосване сред котките, а симптомите са силно, продължително и гърлено мяукане, умилкване, въртене по пода, драскане по мебелите, както и чести опити за излизане навън. Ако не планирате да чифтосате домашния си любимец, има таблетки, които помагат да се справите с нагона. При все това е добре да се консултирате с ветеринар, преди да дадете на котката си нещо подобно.

Котките и бременните

Подобно на кучетата, котките пренасят паразити, затова бременните и майките, както и новородените бебета е добре да стоят далеч от тях. Най-разумното решение е да ги държите навън, или да избягвате всякакви контакти с тях. А ако сте бременни, поне първите две години поверете домашния си любимец на роднини.https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/09/kakvo-ne-znaem-za-kotkata-domashniyat-ni-lyubimec-5.jpg

Как общуват котките?

Вирнатата нагоре опашка на котките обикновено е знак, че котката е благоразположена към вас. А ако мърка, направо можете да сте сигурни, че ви обожава. От друга страна, ако котката е с понижена опашка и наострени уши, тя е нервна и притеснена. Ако котката ви започне да съска — стойте настрани — неспокойна е и рискувате да ви нападне. Когато котката е приклекнала и е наострила уши — бъдете предпазливи и не я смущавайте. Това е сигурен знак, че вашият домашен любимец се кани да ловува и вече следи жертвата си. Най-добре наблюдавайте отстрани, без да вдигате шум.

материал на http://damski-klub.com

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+