Бивш просветен министър: Учителите са основен инструмент за справяне с проблемите в страната

Еhttps://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/09/7.jpgдин текст, който цитира изказване на бивши министри на образованието  и в него ме смути единствено думата ,,инструмент”.
Да – във всяка фирма има ръководители, лидери и обикновени изпълнители- инструменти. Но когато такова е определението за учителите, които са хора на духовността и прогреса, мен малко ме смущава. Ама нейсе- времената се менят, бизнесът се мени, езикът се мени. Така казва историята. Та учителят вече е инструмент, а дали трябва да е духовен  и ако е такъв ще бъде ли добър инструмент??? … Защото…

Трябва постоянно да се следи за присъствието на децата в училище, а не това да е еднократен акт. Това каза бившият министър на образованието Сергей Игнатов в ефира на БТВ по повод предвидените мерки от държавата за задържане на децата в класните стаи. Според него в случаите с деца от рискови групи може да се създадат специални паралелки, където учебният процес да се преобърне.

Игнатов даде за пример разговора си с ромски лидер, който обяснил, че ако децата бъдат събрани в класната стая административно, по-важният въпрос е как ще бъдат задържани там, и е дал пример с това, че техните деца имат афинитет към музиката и танците. „Когато има семейство, за което образованието не е особена ценност, от 1 до 4 клас трябва да зарибим тези деца и да знаят, че това е по-доброто място”, отбеляза бившият просветен министър.

Според проф. Тодор Танев, също бивш министър на образованието, от гледна точка на заплащането трябва да се въведе разделение между учителите. „Има по-иновативни, по-смели, има и такива, които си гледат работата ден да мине, друг да дойде”, посочи той. „Вдигането на заплатите на учителите до голяма степен се дължи лично на премиера. То е политическо решение”, каза проф. Танев.

„Учителите са основен инструмент за справяне с проблемите в страната – имаме демографска криза, отпадане на децата от училище. След 10 г. 47% от цялата икономика в света ще бъде автоматизирана, така че ние трябва да заложим на образованието”, допълни Сергей Игнатов.

материал на http://www.teacher.bg

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+