Къде кибератаките са най- успешни?

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/09/images.jpgbnbn.jpgПроучването е на Website Builder Expert (WBE), онлайн ресурс за малкия бизнес, открива, че жителите в много страни на ЕС вероятно са подложени на по-голям риск, отколкото самите те осъзнават. България фигурира на 10-о място по степен на киберуязвимост сред държавите от ЕС, предава Technews.

Вземайки предвид редица фактори, вкл. предишен сблъсък с киберпрестъпления, степен на сблъсък със злонамерен софтуер, ангажираност към инициативи, свързани с киберсигурността интернет връзките на всяка страна, изследването установява, че Малта е държавата в ЕС, изложена на най-голям риск от киберпрестъпления, със степен на уязвимост 42%. Въпреки че Малта се намира по средата на скалата на сблъсъка със злонамерен софтуер и киберпрестъпления, високият процент уязвими портове за интернет връзки (73% от всички портове) в страната, липсата на законодателство по отношение на киберсигурността и лошото международно сътрудничество я тласкат към върха на индекса за уязвимост. Това означава, че населението на Малта, въпреки че се сблъсква с киберпрестъпления сравнително по-рядко, отколкото европейските си съседи, всъщност е изложено на много по-голям риск в дългосрочен аспект с малкото защитни и превантивни мерки, които е предприело.

На противоположния край на скалата, Финландия се счита за страната с най-добра киберсигурност със степен на уязвимост само 29%. Това се дължи на факта, че северната страна се радва на едно от най-ниските нива на сблъсък с киберпрестъпления в Европа и също така е една от най-подготвените за това държави, отстъпвайки само на Обединеното кралство.

Естония се явява близък съперник на Финландия по отношение на киберсигурността със степен на уязвимост 30%, вследствие на промените в правителствените стратегии за сигурността, правната рамка и организацията, създадена в отговор на кибератаките в цялата страна през 2007 г.

Учудващо, Испания и Португалия се нареждат сред най-уязвимите нации. Оказва се, че по-специално Испания има шокиращо висок процент интернет връзки, изложени на потенциални заплахи (76%), както и доста посредствен ангажимент към законодателството и инициативите, посветени на киберсигурността.

„Киберсигурността на международно ниво е по-важна от всякога, ако държавите искат да защитят своите интереси и жители. Докато е обнадеждаващо да видим страни като Обединеното кралство и Германия сред по-сигурните, то нивото на киберуязвимостта в цяла Европа все още е причина за тревога, особено след масивните кибератаки през юни”, коментира Джеймс Киърнан, директор в WBE.

България е на десето място в списъка на най-уязвимите държави в ЕС I 38%=

Жителите на Финландия, Словакия и Германия се сблъскват най-рядко с киберпрестъпления, а хората в Румъния, Холандия и Полша – най-често. Словакия, Малта и Гърция са най-малко подготвени да се справят с опасностите, заключава изследването.

материал на http://www.cross.bg

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+