10 прости правила на учителски дрескод

Дрескод е дума, която вече навлиза в нашия език. Потърсих в тълковните речници какво точно означава тя, но не открих. Ако се водя от състава на думата- за мен тя означава- дреха, която се носи при определен код, при определена позиция или- етикет за облекло.
167701-1d7525ea-b0c7-11e3-b606-a0b1e9093deaКак трябва да се обличаме на работното място е въпрос, на който няма еднозначен отговор. Етикетът в облеклото зависи изцяло от естеството на нашата работата. За някои професии има строги изисквания по отношение на работното облекло- униформата на фирмата е белег за принадлежност към фирма или организация. По нея клиентите се ориентират бързо в позицията на работещия, а работещият във всеки момент демонстрира своя работодател и носи отговорност за поведението си .
Други професии позволяват по-голяма свобода.
Така е в училище.
Учениците имат униформа, която ги определя към дадено учебно заведение. Тя помага социалните различия и вкусове към облеклото да бъдат заличени в класовете. Създава усещане за чистота и хигиена. Много родители при въвеждане на униформите бяха против с мотива, че това обезличавало децата им. Моят отговор беше: ,,Ако искате те да покажат индивидуалност и качества- нека участват в състезания, конкурси, различни мероприятия. Да се класират и да станат известни сред всички в училище”.
Дрескодът на учителите.

В момента у нас не може да се каже, че има такъв. От колеги, които отдавна излязоха от системата съм чувала, че в миналото е имало изисквания към облеклото на учителите, когато са в училище. Някои от тези норми са били твърде строги и дори абсурдни, но сега всеки учител се води от своята лична представа как трябва да изглежда пред ученици и родители. И нещата понякога са смешни. В желанието си да изглеждат добре и да демонстрират външен вид много учители отиват в другата крайност- проява на лош вкус, кич, привнасяне на ,,еротични”елементи в облеклото…
А подходящото облекло на учителя не бих казала, че изисква средства. И като си представим, че ако учителят възприема своите възпитаници, заставайки пред тях по-често като група, то те гледат на него персонално. Техните погледи започват от горе надолу и обратно и не пропускат нито един детайл във външния вид на човека срещу тях, на учителя.Така от техните възприятия се раждат и ,,прякори” на учители, които децата използват в своите разговори.
В учителската професия дрехата трябва да създава добро впечатление, а не да привлича вниманието на учениците.
Ето няколко съвета за приличен вид на нашето учителско работно място, предложени от хора в областта на модата и етикета:
И за учител и за учителка дрехата трябва да е чистa и добре изгладенa, без петна или скъсана.
За мъжете-учители:
4868fd2b4b7f633a5c3ab4866b7c93af1. Комбинация от панталон и риза в неутрални цветове. Дрехите трябва да са съчетани по подходящ начин: тъмен панталон със светла риза или обратното.
2. Учителят може и без вратовръзка,но ако сложи тя не трябва да е нито прекалено дълга, нито прекалено къса.
4. Ризата трябва да е добре прибрана в панталона, за предпочитане с дълъг ръкав. Ако изберете риза с къс ръкав, не я съчетавайте с вратовръзка.
5. Коланът трябва да е изчистен, за предпочитане в черно или кафяво, с нормална катарама.
6. Носете черни или кафяви добре почистени обувки, които не тропат, когато вървите.
7. Изберете чорапи, които се връзват с цвета на панталона и обувките. Белите чорапи са недопустими. Що се отнася до дължината, изберете такава, при която да не се вижда гол крак нито когато сте изправени, нито когато седите.
8. Пуловери, жилетки- в неутрални цветове и без много шарки.
9. Друго важно изискване за мъжете е да са добре избръснати и подстригани – това със сигурност ще допринесе за цялостното впечатление, което създават у околните.
Жените-учителки:
1. Жените трябва да избират 55003ec18dbbe-kara-patton-after-0907-fbдрехи, които не са твърде широки или твърде тесни. Прекалено изрязаните блузи, блузите без ръкав и тези с гол гръб не са подходящи за училищна обстановка.
3. Същото важи и за твърде късите поли. Вместо това представителките на нежния пол могат да заложат на роклите, костюмите, полите. Възможните варианти за блузи са: блуза или риза с дълъг ръкав или блуза без ръкав, задължително комбинирана със сако.
4. Обувките трябва да са затворени, не много високи, със средна височина на токчето не повече от 4 см. Забравете за тънките токчета.
5.Чорапогащникът също е задължителен, като телесният цвят се смята за най-неутрален, а цветните модели и тези на фигурки – за неподходящи.
6. Чантата задължително трябва да се съчетава по цвят с цялостната визия.
7. Маникюрът не трябва да е много дълъг. Препоръчват се неутралните цветове. Гримът трябва да е лек.
8. Що се отнася до аксесоарите, жените следва да избягват големите бижута и обеци, а също и шапките, освен ако не са навън и не вали.
9. Шаловете са позволени, защото като цяло придават елегантен вид. Татуировките и пиърсинга трябва да се прикриват, доколкото е възможно, особено ако жената работи директно с клиенти или е на ръководен пост.
10 Тежките парфюми са табу.
Шарките в дрехите, както и подчертано спортното облекло не са забранени, но тяхното съчетание в цялата визия изисква много усет,познания за мода,материали и цветове.
И не забравяйте- добър физически вид /а той изисква усилия/ , чиста дреха и добро отношение към работата и учениците са визитката за всеки учител.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+