Миграция: Виа Аристотилис; Виа Понтика

Прелет на птиците или миграция– както казват учените е прелитане на видове птици от едно място на друго през определен интервал от време._DSC5509
Защо птиците всяка година напускат своите гнездови територии, познатите места, където са отгледали поколения и тръгват на път в определен ден по неизвестен за нас сигнал, за да преминат хиляди километри?
Някои от тях прелитат над един или два континента, за да достигнат до зимните си квартири, където ще прекарат 4-5 месеца, преди да потеглят по обратния път, бързайки повече от всякога към старите си гнезда, в точно определена гора, градина, на остров или отделна скала.
Този прелет крие много рискове и значителен брой птици загиват по пътя или в местата за презимуване.
Това интересно природно явление е занимавало хората още от Древността. Днес е ясно, че по пътя за топлите страни нашата страна е предпочитано място. Открити са два маршрута за миграция, по които птиците преминават над територията на България.
Via Aristotelisнаречен така на Аристотел-древногръцкият философ, който пръв забелязва и описва преминаване на птици- от река Дунав към Бяло море. Аристотел си представял, че лястовиците зимуват в тинята на река Струма и макар да е имал доста екзотични идеи, ни е оставил твърде ценни записки. Затова и пътят на птиците към Африка, който минава по Кресненското дефиле, е наречен – Виа Аристотелис.
Via Pontika– този път преминава по крайбрежието на Черно море, към Странджа планина и после към Африка. Името идва от съществувал в миналото древен римски път- Виа Понтика. По този миграционен маршрут летят много грабливи и пойни птици, както и царски орел и белоглав лешояд. В района на Бургаския залив и около нос Калиакра птиците спират за почивка и храна, преди да продължат към Африка.
От няколко дни над Калиакра и около Дуранкулашкото езеро се забелязват редици от птици, извършващи последни приготовления за своето пътуване по Виа Понтика.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+