Моята нова учебна година

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/09/14202498_641164292743057_4522487390053402585_n.jpgТази година ще бъда класен ръководител на 1 клас.
Очаквам с вълнение и известно притеснение първите учебни дни!

1. Вълнувам се, защото всеки випуск за мен е ново начало, нова емоция, нови 4 години! Това ми дава нова енергия и доза ентусиазъм.

2. Притеснявам се, защото всеки мой клас е много различен. Все по-често постъпилите първокласници или са палави, или са твърде различни по харкатер и разбирания за света.

Тези 2 причини ме карат да се мобилизирам, защото моята задача е бързо да опозная индивидуалните особености и обучитекни възможности на децата в моя клас, да намеря пътя към тях и заедно с тях и помощта на семействата им да направим от тези различни деца екип, който ще върви напред и разумно ще решава всеки появил се проблем.

От колегите, които минаха през първи клас през 2016-2017 година разбрах, че комуникацията между децата, общуването между самите тях е трудно или почти липсва и аз ще трябва да се преборя с тази стена, за да можем с децата да работим и да постигаме прекрасни взаимоотношения на приятелство, доверие и разбирателство.

Тези дни се поразрових и из подходяща психологическа литература. Изследванията на психолозите за поведението на съвремнните деца, техните интереси и желания е полезно за мен, макар че всеки случай и всяка ситуация са различни.

Друго вълнение ми създават и първите срещи със семействата. Те са по-млади от мен хора, а аз трябва да бъда в крак с техните вълнения, разбирания и представи за учител, за взаимоотношенията им с учителя на детето им. / разбира се, ако са в рамките на добрите представи и норми за това/

Не на последно място напрежение ми създават и все по-големите изисквания към професионалните качесвта на всеки днешен педагог, за  това ще трябва да се учи, да се чете, да се гледа добър опит, да се слушат полезните съвети на по-добрите и не на последно място – на колегите, които вече са напуснали училище и са в заслужен отдих , поради натрупан стаж и години. Аз обичам да контактувам с такива хора. Те все пак се препатили в работата си, макар и в други времена, а народът ни казва: ,,Питай патило!”

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploaТа- с поглед напред и нагоре към светлината, стъпила на своя натрупан опит и съветите на по-старите колеги,  ще тръгна напред с моя нов 1 клас и семействата, които той събра!

Успех на всички:  колеги, ученици и родители през 2017-2017 година!– ваша Лили

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+