7 правила на Ричард Брансън за наемане на служители

Ричард Брансън е американски бизнесмен и филантроп.
Той е собственик на конгломерат от фирми, под името,,Върджин груп”.%d0%b1%d1%80%d0%b0%d0%bd1
Той е този, който е летял на собствени разноски в Космоса и има компания, която предлага извънземни пътешествия на цена от 200 000 долара за пътуване.
Неговя любима личност е Христофор Колумб.
Той казва , че : ,,Само глупакът не се променя”. Изпитва истинско уважение към своето семейство и казва за себе си, че не зане какво е омраза. Тази дума не съществува в неговите усещания и речник.
В интервюта е споделял, че най-силно се ядосва от негативизма, когато го усети в хората и не харесва индивиди, които търят само недостатъците у другите.
Този човек има лично състояние, оценявано надмилиарди долара.
За него успехът е много труд и доза късмет.
Самият Брансън е човек с разностранни интереси . Той пише и книги, чиято тематика е свързана с начините за създаване и управление на успешен бизнес.
Ето как Брансън търси хора, които да работят в неговите компании.
Това са 7 принципа, които за него са водещи, когато наема свои служители:
1. Важна е личността.
“Ние търсим хора, които са приятелски настроени и внимателени и които обичат да работят с други хора”. За да ги открият, наемащите не използват само интервюто, а прекарват време с тях.
Често задават въпрос на кандидата: ,,Ако Ви ядоса клиент, Вие како правите?”
2. За всяка голяма фирма са важни моралът и културата на нейните сужители.
Може един служител да не покрива всички изисквания в тази област, но той може много бързо да добави нови елементи към своето личностно проявление по време на работата си във фирмата и точно това е по-важното.%d0%b1%d1%80%d0%b0%d0%bd2
Брансън казва, че не всички служители, които наема винаги имат необходимото културно ниво, но скоро някои от тях така се усъвършенстват в поведение и обноски, че дори надминават изискванията. Те стават източник на енергия за околите.
3. Брансън не винаги търси хора с квлификаии. Той понякога предпочита да избере хоора с опит, отколкото такива с много квалификационни документи.
Той казва, че е виждал как хора без титла ,,специалист” , наети от него на работа, са се представяли като изключетелно успешни служители.
4. Всяка фирма трябва да знае какъв точно работник трябва да наеме, за да подбере правилните хора.
Брансън казва, че ако не можете да си позволите добри специалисти, то трябва да търсите такива, които споделят вашата страст. Това са хора, които ще работят с желание.
5. Ако бизнесът е в началото на своето развитие, желателно е да се наемат хори, които да се допълват като умения, знания и качества. Самият той казва, че винаги е гледал да се огради с хора, които имат таланти, каквито той не притежава.
6. Винаги трябва да се търсят начини за насърчаване и стимулиране на служителите.
7. Според големия бизнесмен, ако фирмата върви към добро развитие, за да се запази нейното ниво на профвесионализъм и култура на екипа, не бива да започва наемане на служители в големи количества. По-добре е да се изчаква, докато се намерят най-подходящите.
И накрая: този човек, който се държи на гребена на бизнес вълната и е получил титлата ,,сър” за своето предприемачество, съветва работодателите да изчакват появата на най-подходящия си служител, вместо да бързат да наемат не толкова качесвени, защото такива хора ще размият стила на екипа и няма да допринесат за развитието на бизнеса.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+